ryba w śmietanie w piekarniku pieczona

Szybki, prosty, ale bardzo smaczny lunch lub kolacja. Ryba pieczona w śmietanie w piekarniku okazuje się bardzo soczysta, delikatna i aromatyczna. Przepis jest tak prosty do wykonania, że poradzi sobie każda gospodyni domowa. Możesz podawać danie na swobodnym lub świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 44 % 8 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec rybę w śmietanie? Przygotuj jedzenie. Która ryba będzie najlepsza? Gotowałem doradę, ale każdy będzie działał: biały i czerwony (różowy łosoś, pstrąg, morszczuk, Tilapia, halibut). Opłucz rybę, wypatrosz, obierz, usuń skrzela i ponownie dobrze spłucz. Osusz ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby skrop rybę sokiem z cytryny. Zestaw przypraw można uzupełnić lub zmienić według własnego gustu. Odpowiedni anyż, bazylia, oregano w proszku, kolendra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos cebulowo-kwaśny. Jak zrobić sos? Obierz cebulę, spłucz zimną wodą i pokrój w cienkie pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś krążki cebuli do pojemnika i pamiętaj lekko rękami, aby sok się wyróżniał. Dodaj śmietanę, przyprawy, czarny świeżo zmielony pieprz i sól do cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokryj przygotowaną tuszę rybną po obu stronach kwaśną śmietaną. Faszeruj go cebulą. Połóż pozostałe krążki cebuli na rybie. Aby nadać rybie więcej smaku, możesz wcześniej marynować rybę w powstałym sosie. Po nadzieniu nie wkładaj od razu do piekarnika, ale odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia lub inną formę żaroodporną naoliwionym papierem do pieczenia. Przenieś rybę. Piecz doradę przez około 40 minut. Podczas pieczenia rybę można odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne. Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić od wskazanych. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Gotowa ryba zmieni kolor na biały, a na wierzchu utworzy się złota skorupa.

aby nadać rybie więcej smaku, możesz wcześniej marynować rybę w powstałym sosie. Po nadzieniu nie wkładaj od razu do piekarnika, ale odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

jeśli chcesz, posyp rybę pod koniec pieczenia startym serem. Wróć do piekarnika na kilka minut, aby ser się stopił.

w razie potrzeby rybę można trochę skropić sokiem z cytryny.

przepis można dodać do pierścieni pomidora, papryki i wstępnie smażonych pieczarek.

podawaj danie z dowolnym dodatkiem, takim jak gotowany ryż, gotowane lub pieczone ziemniaki.

przed podaniem posyp posiekanym koperkiem lub udekoruj gałązkami tymianku, rozmarynu.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy