krakersy z bochenka w piekarniku

pyszny dodatek do wielu potraw lub prosty przysmak! Krakersy są wykonane nie tylko z białego lub czarnego chleba, ale z bułek i bochenków. Służą do przygotowywania sałatek, podawane z zupami, jako przekąska do piwa, a słodkie – do herbaty lub jako niezależne danie, dzieci szczególnie lubią je po prostu chrupać. Krakersy są wykonane w różnych smakach: słone, pikantne, pikantne lub słodkie, z różnymi dodatkami: z boczkiem, serem, różnymi przyprawami i ziołami, z czosnkiem, papryką, śmietaną i innymi oraz na różne sposoby: na patelni lub w piekarniku, różne kształty: okrągłe, kwadratowe, kostki. Zastanówmy się nad prostym przepisem na kremowe krakersy, które doskonale uzupełnią zarówno zupę mięsną, jak i słodką herbatę, kawę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 34 % 23 g
węglowodany 57 % 38 g
388 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego bochenka, który jest bardziej aromatyczny i słodki nadaje się do krakersów deserowych do herbaty, kawy, kakao i mleka. Oprócz bochenka i masła można użyć dowolnych przypraw i przypraw lub zrobić krakersy o neutralnym smaku, które nadają się do każdego dania, nawet do przygotowywania sałatek. Bochenek nie musi być świeży, wręcz przeciwnie, nawet bardziej się kruszy, a wczorajszy łatwiej jest pokroić na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bochenek na plastry o grubości nie większej niż 1,5 centymetra, z których każdy pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż kostki bochenka na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz się bez niego obejść, ale ułatwi to pracę gospodyni, po przygotowaniu kremowych krakersów nie trzeba myć blachy do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wkładamy blachę do pieczenia z krakersami do piekarnika. Masło topi się na kuchence, w kuchence mikrofalowej lub bezpośrednio w piekarniku, podczas gdy krakersy wysychają. Jeśli chcesz, aby krakersy były słone, możesz dodać szczyptę soli do stopionego masła, jeśli są słodkie, to trochę cukru, podczas przygotowywania kremowych krakersów o neutralnym smaku nie dodajemy soli i cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij blachę do pieczenia z krakersami po pięciu do siedmiu minutach z piekarnika i polej je roztopionym masłem, dobrze wymieszaj, aby były całkowicie pokryte olejem. Wkładamy blachę do pieczenia z krakersami z powrotem do piekarnika na pięć do siedmiu minut, krakersy powinny stać się suche, chrupiące i złote.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij blachę do pieczenia z krakersami z piekarnika, pozwól im ostygnąć i podawaj. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy