skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z ziemniakami, cebulą i marchewką w piekarniku pod folią? Przygotuj jedzenie. Użyłem udek z kurczaka, ale ogólnie można upiec dowolne części kurczaka. Lub weź całą tuszę i pokrój ją na kawałki. Z warzyw wziąłem cebulę, marchewkę i seler. Dobrze sprawdzają się również papryka, cukinia i bakłażan. Weź ilość i zestaw przypraw według własnego gustu i dostępności.
Krok 2:
Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzyj je solą i aromatycznymi ziołami. Odstaw na pół godziny.
Krok 3:
Obierz i pokrój marchewki. Jeśli marchewki są duże-połówki kół.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 5:
Pokrój seler na średnie kawałki.
Krok 6:
Obierz i pokrój ziemniaki na małe kliny.
Krok 7:
Warzywa włożyć do głębokiej miski, posolić, posypać wybranymi przyprawami. Polej je olejem roślinnym i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Umieść warzywa w naczyniu do pieczenia o odpowiedniej wielkości. Nie trzeba go smarować-olej jest już w warzywach.
Krok 9:
Ułóż uda z kurczaka na wierzchu.
Krok 10:
Przykryj formę folią, ostrożnie owijając krawędzie, aby nie pozostały żadne dziury. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Krok 11:
Po upływie czasu usuń folię i przytrzymaj naczynie w piekarniku przez kolejne 10-15 minut, aż kurczak się zrumieni. Podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami. Smacznego!
jak widać z przepisu, proces gotowania kurczaka na poduszce warzywnej wcale nie jest skomplikowany. Pachnące zioła można stosować do smaku, w razie potrzeby dodać przyprawy. Zamiast bioder możesz wziąć nogi i pokroić je na dwie części. Lepiej jest wziąć mięso z kurczaka nie zamrożone, ale świeże. Możliwe jest również wykonanie w nich kilku nakłuć nożem przed posoleniem bioder. Ze względu na to, że podczas pieczenia używamy folii, mięso jest dobrze gotowane na parze i konieczne jest usunięcie go na krótko przed końcem gotowania w celu pokrycia go apetyczną złotą skórką. Często gotuję to danie na święta i kolacje, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole-wystarczy dla wszystkich! Można do niego podawać sałatkę ze świeżych warzyw, a także różne pikle: ogórki, pomidory, cukinia itp.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g