kurczak z ziemniakami, cebulą i marchewką w piekarniku pod folią

apetyczny, zdrowy, na obiad dla całej rodziny! Kurczak z ziemniakami, cebulą i marchewką pieczony w piekarniku pod folią jest jednocześnie dodatkiem i mięsem. Całą atrakcją tego dania są użyte zioła i przyprawy. Kurczak i warzywa są niesamowicie aromatyczne i bardzo smaczne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 19 % 5 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z ziemniakami, cebulą i marchewką w piekarniku pod folią? Przygotuj jedzenie. Użyłem udek z kurczaka, ale ogólnie można upiec dowolne części kurczaka. Lub weź całą tuszę i pokrój ją na kawałki. Z warzyw wziąłem cebulę, marchewkę i seler. Dobrze sprawdzają się również papryka, cukinia i bakłażan. Weź ilość i zestaw przypraw według własnego gustu i dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzyj je solą i aromatycznymi ziołami. Odstaw na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój marchewki. Jeśli marchewki są duże-połówki kół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój seler na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i pokrój ziemniaki na małe kliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Warzywa włożyć do głębokiej miski, posolić, posypać wybranymi przyprawami. Polej je olejem roślinnym i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść warzywa w naczyniu do pieczenia o odpowiedniej wielkości. Nie trzeba go smarować-olej jest już w warzywach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż uda z kurczaka na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę folią, ostrożnie owijając krawędzie, aby nie pozostały żadne dziury. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu usuń folię i przytrzymaj naczynie w piekarniku przez kolejne 10-15 minut, aż kurczak się zrumieni. Podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami. Smacznego!

jak widać z przepisu, proces gotowania kurczaka na poduszce warzywnej wcale nie jest skomplikowany. Pachnące zioła można stosować do smaku, w razie potrzeby dodać przyprawy. Zamiast bioder możesz wziąć nogi i pokroić je na dwie części. Lepiej jest wziąć mięso z kurczaka nie zamrożone, ale świeże. Możliwe jest również wykonanie w nich kilku nakłuć nożem przed posoleniem bioder. Ze względu na to, że podczas pieczenia używamy folii, mięso jest dobrze gotowane na parze i konieczne jest usunięcie go na krótko przed końcem gotowania w celu pokrycia go apetyczną złotą skórką. Często gotuję to danie na święta i kolacje, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole-wystarczy dla wszystkich! Można do niego podawać sałatkę ze świeżych warzyw, a także różne pikle: ogórki, pomidory, cukinia itp.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy