babeczki z serem

bardzo szybki, bardzo prosty, niesamowicie pyszny, na wakacje! Babeczki z serem nadają się nie tylko jako ciekawa przekąska na świątecznym stole, ale także jako opcja śniadaniowa lub szybka przekąska. Okazują się niezwykle aromatyczne,delikatne, dobre z herbatą i kawą. Można je zabrać w drogę, do pracy, do szkoły.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 53 % 24 g
217 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki z serem? Przygotuj jedzenie. Weź twardy ser, który lubisz, kefir-o dowolnej zawartości tłuszczu, mąkę-najwyższej jakości. Od razu możesz włączyć piekarnik do 190 stopni, aby się rozgrzać, ponieważ ciasto szybko się gotuje. Umyj surowe jajko i osusz je serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko do osobnej miski i ubij trzepaczką razem z solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do ubitego jajka i wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć na płytko. Osobiście bardziej lubię mieć kawałki sera w babeczkach, ale to już kwestia gustu. Umyj i osusz koperek. Następnie drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj starty ser i posiekany koperek do ubitego jajka. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Pamiętaj, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż moja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Mieszaj wszystkie produkty, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uzyskuje się taką konsystencję ciasta. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale też nie płynne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Upiekłam babeczki w silikonowych foremkach, więc nie smarowałam ich niczym. Jeśli pieczesz w żelazie, lepiej nasmarować je trochę olejem roślinnym. Przełóż ciasto łyżką do foremek, wypełnij foremki 2/3. Umieść patelnię z babeczkami w rozgrzanym piekarniku na około 30 minut. Wszystkie piekarniki pieczą się inaczej, więc skup się na swoich asystentach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto nasze gotowe babeczki z serem! Zapach w kuchni jest po prostu niesamowity! Ochłodź je trochę i wezwij rodzinę na śniadanie lub popołudniową przekąskę. Szklanka mleka do takich babeczek-po prostu niesamowita!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wyglądają babeczki w przekroju-luźne, bardzo miękkie i bardzo smaczne)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z podanej liczby produktów wyszło mi 12 małych babeczek. Jeśli ugotujesz je w dużych formach, otrzymasz mniej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj dla zdrowia! Smacznego!

takie babeczki gotują się szybko i są spożywane jeszcze szybciej))
twardy ser weź odmianę, którą kochasz. Szklanka chłodnego mleka jest idealna do takich babeczek-satysfakcjonująca i smaczna! Gotuj dla zdrowia!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy