Lulia kebab na szaszłykach w piekarniku z mielonego mięsa

zdrowa, smaczna, aromatyczna jagnięcina bez grilla! Gotując zamiast zwykłych kotletów Lula-kebab z mielonego mięsa na szaszłykach w piekarniku, możesz zamienić zwykły obiad w świąteczny. A czas zajmie znacznie mniej. Kebab według tego przepisu jest soczysty i miękki.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kebab na szaszłykach w piekarniku z mięsa mielonego? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli kupisz gotowe mięso mielone, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej zrobić to sam. Użyłem łopatki jagnięcej. Zieloną cebulę można zastąpić cebulą, ale z Zielonym smakiem jest bogatszy. Możesz użyć dowolnej zieleni. Wziąłem pietruszkę i koperek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania w piekarniku potrzebne będą szaszłyki i blacha do pieczenia. Podnieś blachę do pieczenia z wyprzedzeniem, sprawdzając, czy można na niej ułożyć szaszłyki z mięsem mielonym (Krok 7). Weź szaszłyki o długości co najmniej 20 cm, jeśli są bardzo cienkie (średnica 2-3 mm), Możesz wziąć kilka sztuk na jeden Kebab. W ten sposób mięso będzie mocniej trzymane. Aby zapobiec ich przypaleniu podczas pieczenia, zalej je zimną wodą i pozostaw na około godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wody zepsuje konsystencję mięsa mielonego. Jeśli jagnięcina ma żyły i folie, Usuń. Pokrój mięso nożem na kawałki, aby wygodnie było skręcić w maszynce do mięsa. Przekręć mięso w maszynce do mięsa, przepuszczając przez dyszę ze średnimi lub małymi otworami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby mięso mielone było bardziej jednorodne, elastyczne i nie rozpadało się podczas gotowania, dodaj do niego wodę mineralną i ubij. Aby to zrobić, przenieś go na powierzchnię roboczą, w dłoniach unieś go nad stół o około 20 cm i rzuć go siłą. Jeśli mięso mielone jest lepkie, powierzchnię można lekko zwilżyć wodą. Zajęło mi to około 20 rzutów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i czosnek, opłucz. Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj cebulę, czosnek i zioła nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę, czosnek, zioła, sól i przyprawy do mielonego mięsa. Dokładnie ugniataj mięso mielone, ponownie ubij i wstaw do lodówki na 30-50 minut, aby ostygło. Po schłodzeniu mięso mielone stanie się gęstsze i wygodniej będzie z nim pracować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij szaszłyki z wody. Mięso mielone podzielić na 6 części i uformować w kebab. Aby to zrobić, weź szaszłyki i owiń wokół nich mięso mielone, mocno dociskając je dłonią. Połóż Kebab Lulla na blasze do pieczenia, tak aby między nimi była odległość. Piec na środkowej półce rozgrzanego do 200 stopni piekarnika przez około 15 minut. Następnie odwróć szaszłyki na drugą stronę i pozostaw na złoty kolor. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

podawaj Kebab lulia z dowolnym dodatkiem, świeżymi warzywami i sosami.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy