bujne serniki w piekarniku

podawaj z dżemem, lodami lub po prostu ze śmietaną. Serniki są naprawdę przewiewne! Twarożek można przyjmować w dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej w brykietach, aby nie było twardych grudek. Te serniki mogą stanowić wspaniałe śniadanie, a kształt, który im nadasz, może naprawdę rozweselić twoje dzieci. Mój syn, który je bardzo selektywnie, widząc te serca, był zachwycony.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 39 % 16 g
227 kcal
IG: 6 / 35 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj twaróg, połącz z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, ale lepiej ubij mikserem, aby serniki lepiej wyrosły dzięki dobrze ubitemu białku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, miękkie masło, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Jeszcze raz wymieszaj i pozostaw w cieple na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw masę w cieple przez 20 mnut. Następnie ponownie wymieszaj ciasto. Powinien być jak gęsta śmietana ze względu na spuchniętą semolinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto na silikonowych foremkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia serniki lekko urosną i nabiorą złotego koloru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe serniki z silikonowych foremek i podawaj do ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy