kurczak w sosie miodowo-musztardowym pieczony w piekarniku

proste i szybkie! Pachnący, delikatny i bardzo smaczny kurczak! Przepis na kurczaka z miodem i musztardą jest bardzo prosty. Mimo to gotowe danie ma pyszny smak i aromat! Przygotuj takiego kurczaka dla swojej rodziny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 16 g
tłuszcze 48 % 20 g
węglowodany 14 % 6 g
274 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w piekarniku w marynacie miodowo-musztardowej? Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki. Do pieczenia możesz wziąć całego kurczaka i pokroić go na kawałki lub, tak jak ja, użyć jego oddzielnych części, na przykład podudzia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, połącz musztardę i miód. Jeśli miód jest gęsty i kandyzowany, można go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dla wygody wlej mieszankę musztardy i miodu do przestronnej miski. Dodaj trochę oleju roślinnego. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wymieszaj marynatę i zwiń w niej wszystkie udka z kurczaka, aby były równomiernie pokryte.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Może to być metal, ceramika lub szkło. Będę gotować w formie ceramicznej. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i włóż do niego przygotowanego kurczaka. Jeśli marynata pozostanie, rozprowadź ją na kurczaku. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu. Jeśli nie jest świeży, możesz posypać go suszonym. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 do 50 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    20 minut przed końcem gotowania usuń arkusz folii, aby kurczak lekko się zrumienił. Skoncentruj się na piekarniku. Wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika i podawaj. Można to zrobić bezpośrednio w formie lub ułożyć kurczaka na talerzach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczony kurczak w marynacie miodowo-musztardowej jest gotowy! Jak magicznie pachnie! Możesz go uzupełnić pieczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy