skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w piekarniku w marynacie miodowo-musztardowej? Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki. Do pieczenia możesz wziąć całego kurczaka i pokroić go na kawałki lub, tak jak ja, użyć jego oddzielnych części, na przykład podudzia.
Krok 2:
Aby przygotować marynatę, połącz musztardę i miód. Jeśli miód jest gęsty i kandyzowany, można go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Dla wygody wlej mieszankę musztardy i miodu do przestronnej miski. Dodaj trochę oleju roślinnego. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wymieszaj marynatę i zwiń w niej wszystkie udka z kurczaka, aby były równomiernie pokryte.
Krok 4:
Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Może to być metal, ceramika lub szkło. Będę gotować w formie ceramicznej. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i włóż do niego przygotowanego kurczaka. Jeśli marynata pozostanie, rozprowadź ją na kurczaku. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu. Jeśli nie jest świeży, możesz posypać go suszonym. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 do 50 minut.
Krok 5:
20 minut przed końcem gotowania usuń arkusz folii, aby kurczak lekko się zrumienił. Skoncentruj się na piekarniku. Wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika i podawaj. Można to zrobić bezpośrednio w formie lub ułożyć kurczaka na talerzach.
Krok 6:
Pieczony kurczak w marynacie miodowo-musztardowej jest gotowy! Jak magicznie pachnie! Możesz go uzupełnić pieczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g