pieczona w piekarniku bułka z boczkiem wieprzowym

niedrogi i smaczny zamiennik zakupionych przysmaków wieprzowych. To proste! Minimalny zestaw składników to pieczona w piekarniku bułka z boczkiem wieprzowym. Taką bułkę można ugotować na świątecznym stole i podać w pięknym krojeniu. I może być używany do codziennych kanapek zamiast zakupionej kiełbasy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 21 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 3 % 1 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułkę z boczkiem wieprzowym w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Wybierz mostek, w którym znajduje się jednolita warstwa zarówno mięsa, jak i tłuszczu. Obecność tłuszczu nadaje gotowej bułce soczystości. Możesz ostrożnie odciąć skórę lub ugotować z nią bułkę. Nie ma tu zasadniczej różnicy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli kawałek mostka jest gruby, przetnij go wzdłuż całego kawałka, nie przecinając go do końca i otwórz jak książkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obficie posyp mostek solą i mielonym pieprzem. Możesz wziąć dowolne przyprawy według własnego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i rozłóż na całej powierzchni mostka. Mam bardzo duże ząbki czosnku, więc każdy pokroiłem na 2-3 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przekręć mostek w ciasną rolkę i owiń ciasno bawełnianymi nitkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na Zewnątrz obficie posyp bułkę mieloną papryką i pocieraj ją lekko rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zawiń rolkę w 2-3 warstwy folii, aby sok nie mógł wypłynąć podczas pieczenia. Do pieczenia weź metalową formę. Włóż do niego bułkę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny. Nie radzę używać formy ceramicznej do tego przepisu. W wysokiej temperaturze może pęknąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie wyjmij rolkę z piekarnika i otwórz folię. Ostudzić, a następnie włożyć bułkę do lodówki, aby zastygła. Po lodówce bardzo łatwo będzie go pokroić w plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z zamrożonej bułki odetnij nici i pokrój na okrągłe kawałki. Połóż kawałki na półmisku i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy