ciasta marchewkowe w piekarniku

Słodkie, z jasnym nadzieniem, cytrusowym smakiem, na deser! Placki drożdżowe z marchewką, skórką pomarańczową i cynamonem przypadną do gustu każdemu, nawet tym, którzy nie lubią marchewki. Są pyszne podawane z mlekiem, jagodami startymi z cukrem. Chociaż paszteciki są deserowe, niektórzy pokochają je nawet z zupą!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 79 % 26 g
148 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec placki drożdżowe z marchewką? Polecam gotować nadzienie wieczorem. Po pierwsze, zadanie przygotowania ciast następnego dnia zostanie uproszczone, a po drugie nadzienie marchewkowe, stojąc w lodówce przez noc, jest dobrze zaparzone i nasycone aromatami cytrusowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj obraną marchewkę na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie spłucz pomarańczę, najlepiej nawet szczotką. Zetrzyj skórkę z około jednej czwartej owocu, tylko najjaśniejszą warstwę, bez wpływu na biel, w przeciwnym razie będzie gorzka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z całej pomarańczy. Usuń wszystkie pestki. Dodaj skórkę i mielony cynamon do soku, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść marchewki na rozgrzanej patelni i natychmiast zamknij pokrywkę. Gotuj marchewki na umiarkowanym ogniu przez około 1,5-2 minuty, mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj pikantny sok pomarańczowy, dokładnie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 1-2 minuty, aż marchewki będą całkowicie miękkie. Ponieważ odmiany marchwi są różne, nadzienie może nie być wystarczająco słodkie. Posmakuj i dodaj cukier zwykły lub trzcinowy do swoich upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przygotuj niezbędne składniki. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Weź rafinowany bezwonny olej roślinny. Jajko kurze należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. Użyj przefiltrowanej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj ciasto. W odpowiednim pojemniku wlej ciepłą (około 38 stopni) wodę. W cieplejszej wodzie drożdże umrą, podczas gdy w zimnej wodzie nie zostaną aktywowane. Włóż kilka łyżek mąki, łyżkę cukru do wody, wymieszaj. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Przykryj miskę i pozostaw na 15 do 20 minut w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie na powierzchni ciasta pojawi się Piankowa Czapka - oznacza to, że drożdże zostały aktywowane. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Od tego zależy Przepych pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jajko, sól, pozostały cukier, olej roślinny i ciasto do mąki. Zagnieść ciasto. Będzie lepki, ale tak powinno być. Staraj się nie dodawać więcej mąki. Podczas ugniatania skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Gdy ciasto stanie się gładkie i jednolite, nie przylgnie do rąk, zbierz je w kulkę, włóż do miski. Pozostaw na 1,5-2 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto w tym czasie znacznie zwiększy swoją objętość. Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej i dobrze zmiażdż. Jeśli ciasto zbyt przylega do dłoni, zwilż ręce olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na porcje (10-12 kawałków) odstaw na 1-2 minuty, przykrywając ręcznikiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń każdy kawałek ciasta w kulkę. Rozłóż w pewnej odległości od siebie gładką powierzchnią do góry. Przykryj folią lub ręcznikiem i odstaw na 8-10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Każdą kulkę ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta lub po prostu rękami w ciasto o grubości około 5 mm. na środku ułóż około 2 kadzi. l nadzienia. Ściśnij krawędzie, zaczynając od środka do krawędzi. Upewnij się, że nadzienie nie dostanie się do szwu, w przeciwnym razie placki pękną podczas pieczenia. Naciśnij szew pasztecika, jednocześnie spłaszczając go.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż paszteciki szwem do dołu na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw na kolejne 20 minut. Jeśli chcesz, szew półfabrykatów może być kręcony, a następnie ułóż placki szwem do góry. Posmaruj wierzch produktów mieszanką żółtka i mleka(1 łyżka stołowa). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz placki przez około 20-30 minut, aż pojawi się piękny rumieniec. Czas zależy od piekarnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij blachę do pieczenia z gotowymi wypiekami z piekarnika, ostudź, przykrywając blachę ręcznikiem. Takie ciasta marchewkowe są pyszne na ciepło i na zimno. Podawaj je z kawą lub herbatą, a także z mlekiem, kefirem, jogurtem, kwaśną śmietaną lub jako dodatek do mięsa.

przepisy na ciasto drożdżowe są różne, na każdy gust. Przechodzić w linku tutaj i wybierz maślane i chudsze wersje ciasta z suchymi lub świeżymi prasowanymi drożdżami.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy