skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec placki drożdżowe z marchewką? Polecam gotować nadzienie wieczorem. Po pierwsze, zadanie przygotowania ciast następnego dnia zostanie uproszczone, a po drugie nadzienie marchewkowe, stojąc w lodówce przez noc, jest dobrze zaparzone i nasycone aromatami cytrusowymi.
Krok 2:
Zetrzyj obraną marchewkę na grubej tarce.
Krok 3:
Dokładnie spłucz pomarańczę, najlepiej nawet szczotką. Zetrzyj skórkę z około jednej czwartej owocu, tylko najjaśniejszą warstwę, bez wpływu na biel, w przeciwnym razie będzie gorzka.
Krok 4:
Wyciśnij sok z całej pomarańczy. Usuń wszystkie pestki. Dodaj skórkę i mielony cynamon do soku, wymieszaj.
Krok 5:
Umieść marchewki na rozgrzanej patelni i natychmiast zamknij pokrywkę. Gotuj marchewki na umiarkowanym ogniu przez około 1,5-2 minuty, mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj pikantny sok pomarańczowy, dokładnie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 1-2 minuty, aż marchewki będą całkowicie miękkie. Ponieważ odmiany marchwi są różne, nadzienie może nie być wystarczająco słodkie. Posmakuj i dodaj cukier zwykły lub trzcinowy do swoich upodobań.
Krok 6:
Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przygotuj niezbędne składniki. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Weź rafinowany bezwonny olej roślinny. Jajko kurze należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. Użyj przefiltrowanej wody.
Krok 7:
Przygotuj ciasto. W odpowiednim pojemniku wlej ciepłą (około 38 stopni) wodę. W cieplejszej wodzie drożdże umrą, podczas gdy w zimnej wodzie nie zostaną aktywowane. Włóż kilka łyżek mąki, łyżkę cukru do wody, wymieszaj. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Przykryj miskę i pozostaw na 15 do 20 minut w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu.
Krok 8:
Po określonym czasie na powierzchni ciasta pojawi się Piankowa Czapka - oznacza to, że drożdże zostały aktywowane. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Od tego zależy Przepych pieczenia.
Krok 9:
Dodaj jajko, sól, pozostały cukier, olej roślinny i ciasto do mąki. Zagnieść ciasto. Będzie lepki, ale tak powinno być. Staraj się nie dodawać więcej mąki. Podczas ugniatania skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Gdy ciasto stanie się gładkie i jednolite, nie przylgnie do rąk, zbierz je w kulkę, włóż do miski. Pozostaw na 1,5-2 godziny.
Krok 10:
Ciasto w tym czasie znacznie zwiększy swoją objętość. Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej i dobrze zmiażdż. Jeśli ciasto zbyt przylega do dłoni, zwilż ręce olejem roślinnym.
Krok 11:
Podziel ciasto na porcje (10-12 kawałków) odstaw na 1-2 minuty, przykrywając ręcznikiem.
Krok 12:
Zwiń każdy kawałek ciasta w kulkę. Rozłóż w pewnej odległości od siebie gładką powierzchnią do góry. Przykryj folią lub ręcznikiem i odstaw na 8-10 minut.
Krok 13:
Każdą kulkę ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta lub po prostu rękami w ciasto o grubości około 5 mm. na środku ułóż około 2 kadzi. l nadzienia. Ściśnij krawędzie, zaczynając od środka do krawędzi. Upewnij się, że nadzienie nie dostanie się do szwu, w przeciwnym razie placki pękną podczas pieczenia. Naciśnij szew pasztecika, jednocześnie spłaszczając go.
Krok 14:
Ułóż paszteciki szwem do dołu na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw na kolejne 20 minut. Jeśli chcesz, szew półfabrykatów może być kręcony, a następnie ułóż placki szwem do góry. Posmaruj wierzch produktów mieszanką żółtka i mleka(1 łyżka stołowa). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz placki przez około 20-30 minut, aż pojawi się piękny rumieniec. Czas zależy od piekarnika.
Krok 15:
Wyjmij blachę do pieczenia z gotowymi wypiekami z piekarnika, ostudź, przykrywając blachę ręcznikiem. Takie ciasta marchewkowe są pyszne na ciepło i na zimno. Podawaj je z kawą lub herbatą, a także z mlekiem, kefirem, jogurtem, kwaśną śmietaną lub jako dodatek do mięsa.
przepisy na ciasto drożdżowe są różne, na każdy gust. Przechodzić w linku tutaj i wybierz maślane i chudsze wersje ciasta z suchymi lub świeżymi prasowanymi drożdżami.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g