skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę jaglaną w dyni na mleku? Przygotuj jedzenie. Kupiłam małą dynię ważącą nieco ponad kilogram. Radzę też wziąć taki, a nawet jeszcze mniej, ponieważ szybciej się upieczą.
Krok 2:
Umyj dynię i osusz serwetkami. Odetnij górę z dyni, ale nie wyrzucaj jej, ale odłóż na bok. Będzie nam służyć jako czapka.
Krok 3:
Usuń środkową część z pestkami dyni za pomocą łyżki stołowej i noża.
Krok 4:
Oto taki & quot; garnek & quot; w końcu ci się uda.
Krok 5:
Posortuj proso i bardzo dobrze spłucz pod bieżącą wodą, aż będzie przezroczyste. Przenieś umyte proso do dyni.
Krok 6:
Wlej mleko do dyni na proso. Dodaj sól i cukier do smaku. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 7:
Przykryj dynię wcześniej wyciętym wierzchołkiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść dynię na blasze do pieczenia lub w foremce z brzegami. I wyślij go do rozgrzanego piekarnika. Piecz dynię przez około 20-30 minut. Następnie zmniejsz ogień do 150C i piecz dynię przez około 20-30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Sprawdź gotowość owsianki do stanu prosa. Po godzinie całkowitego czasu nadal było surowe. Gdy owsianka jest prawie gotowa, włóż do niej masło, otwierając lekko pokrywkę. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim dynię na kolejne pół godziny. Smacznego!
owsianka okazała się bardzo aromatyczna, kasza jaglana została całkowicie ugotowana i wypełniła całą dynię. Podczas serwowania położyłem owsiankę i trochę miąższu dyni, które wziąłem łyżką ze ścian. Po zmieszaniu okazało się, że to tylko owsianka z prosa i dyni.
proporcje na płatki zbożowe i mleko zawsze biorę 1: 6, na jedną część prosa - sześć części mleka. Owsianka nie jest wtedy sucha, ale o średniej lepkości, jak gęsta kasza manna. Ale możesz zrobić jak kiedyś i wziąć więcej prosa lub mniej mleka.
nie radzę brać dużej dyni, nie ugotuje się za dwie godziny, będziesz musiał ją upiec dłużej. Lepiej nawet wziąć bardzo małe dzieci i zrobić w każdej porcji.
możesz dodać ryż do prosa lub wziąć jeden ryż zamiast prosa.
okaże się bardzo smaczny, jeśli włożysz rodzynki, suszone morele lub suszone śliwki, a także orzechy do owsianki, otrzymasz danie deserowe. Cukier można zastąpić miodem, ale należy go umieścić po upieczeniu.
Możesz również dodać cynamon lub wanilię, aby wzmocnić smak potrawy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g