skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec sernik z twarogu w piekarniku? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Weź pachnące, smaczne masło. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj. Przesiej mieszaninę mąki przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie bardziej porowate i delikatne.
Krok 3:
Ubij miękkie masło cukrem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wbij jajko w masę maślaną, dokładnie wymieszaj. Możesz użyć zwykłej wtyczki.
Krok 5:
Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i kakao do powstałej mieszanki, wymieszaj. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Tutaj będzie gęsty.
Krok 6:
Szybko zagnieść kruche ciasto czekoladowe. Długie ugniatanie wpłynie na właściwości ciasta po upieczeniu. Nie okaże się tak delikatny i kruchy.
Krok 7:
Przykryj spód naczynia do pieczenia (d=18-20 cm) pergaminem. Rozłóż ciasto na dnie i ścianach formy, tworząc wysokie boki. Wyjmij formę z ciastem do lodówki.
Krok 8:
Do nadzienia weź miękki twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią. Skrobia nadaje się również do ziemniaków. Owoce w puszkach mogą być dowolne.
Krok 9:
Jeśli twaróg ma niejednorodną strukturę, zmiel go w blenderze z jajkiem i cukrem. Dodaj skrobię.
Krok 10:
Masa twarogowa powinna być gładka, jednorodna, bez grudek, aby sernik był delikatny.
Krok 11:
Owoce w puszkach ułożyć na sicie, aby ułożyć nadmiar syropu. Pokrój owoce w drobną kostkę.
Krok 12:
Puree z twarogu włożyć do wygodnego pojemnika. Dodaj cukier waniliowy, płatki kokosowe i posiekane owoce. Delikatnie wymieszaj.
Krok 13:
Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Włóż nadzienie twarogowe do formy, spłaszcz.
Krok 14:
Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku 180C przez 35-40 minut. Wybierając temperaturę i czas gotowania, weź pod uwagę cechy swojego piekarnika.
Krok 15:
Niech gotowy sernik ostygnie. Przed podaniem, jeśli chcesz, możesz ozdobić deser dowolnymi jagodami, czekoladą, liśćmi mięty... Lub nie możesz niczego ozdobić. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g