sernik z twarogu w piekarniku

niezwykle smaczne, niezwykle delikatne, jasne, piękne! Sernik z twarogu w piekarniku jest przygotowywany bardzo prosto, nawet początkujący sobie z tym poradzi. Kruche ciasto czekoladowe wspaniale łączy się z soczystym nadzieniem z kawałkami świeżych owoców. Po wypróbowaniu raz, będziesz robić to od nowa!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 48 % 20 g
226 kcal
IG: 21 / 5 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec sernik z twarogu w piekarniku? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Weź pachnące, smaczne masło. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj. Przesiej mieszaninę mąki przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie bardziej porowate i delikatne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij miękkie masło cukrem, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko w masę maślaną, dokładnie wymieszaj. Możesz użyć zwykłej wtyczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i kakao do powstałej mieszanki, wymieszaj. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Tutaj będzie gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szybko zagnieść kruche ciasto czekoladowe. Długie ugniatanie wpłynie na właściwości ciasta po upieczeniu. Nie okaże się tak delikatny i kruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia (d=18-20 cm) pergaminem. Rozłóż ciasto na dnie i ścianach formy, tworząc wysokie boki. Wyjmij formę z ciastem do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia weź miękki twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią. Skrobia nadaje się również do ziemniaków. Owoce w puszkach mogą być dowolne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli twaróg ma niejednorodną strukturę, zmiel go w blenderze z jajkiem i cukrem. Dodaj skrobię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masa twarogowa powinna być gładka, jednorodna, bez grudek, aby sernik był delikatny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Owoce w puszkach ułożyć na sicie, aby ułożyć nadmiar syropu. Pokrój owoce w drobną kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Puree z twarogu włożyć do wygodnego pojemnika. Dodaj cukier waniliowy, płatki kokosowe i posiekane owoce. Delikatnie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Włóż nadzienie twarogowe do formy, spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku 180C przez 35-40 minut. Wybierając temperaturę i czas gotowania, weź pod uwagę cechy swojego piekarnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Niech gotowy sernik ostygnie. Przed podaniem, jeśli chcesz, możesz ozdobić deser dowolnymi jagodami, czekoladą, liśćmi mięty... Lub nie możesz niczego ozdobić. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy