skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować Charlotte, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Twaróg najlepiej stosować wilgotny i nie ziarnisty. To lepiej rozproszy się w teście. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jabłka weź mały kwaśny = słodki smak. Jajka pasują do kategorii C1.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, weź wygodną, głęboką miskę, aby podczas ugniatania nie latały rozpryski ciasta. W przygotowanej misce połącz jajka z cukrem. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką, aby po ubiciu cukier nie zaczął się rozpraszać w różnych kierunkach.
Krok 3:
Następnie włącz mikser i ubij trochę całą masę na puszystą pianę. Ubijaj do masy powietrza nie jest konieczne. Wystarczy, że cukier rozpuści się w jajach.
Krok 4:
Dodaj twarożek i śmietanę do ubitych jajek. Wymieszać.
Krok 5:
Następnie wlej przesianą mąkę najwyższej jakości do ciasta. Dodaj sodę i szczyptę waniliny. Najpierw wymieszaj trzepaczką, aby mąka weszła do ciasta. Następnie włącz mikser i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Gotowe ciasto będzie trochę gęste, prawie jak naleśniki.
Krok 7:
Jabłka opłucz pod bieżącą wodą i z dala od zanieczyszczeń. Pokrój je na 4 części i wytnij z nich rdzeń. Następnie pokrój jabłka na łomy.
Krok 8:
W przypadku ciasta weź dzieloną formę o średnicy 22 centymetrów i przykryj jej spód papierem do gotowania. Przygotowane ciasto wlać do formy. Na całej powierzchni ciasta ułóż plasterki pokrojonych jabłek. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Gotowe ciasto lekko wyrośnie i stanie się rumiane, złote. Wyjmij ciasto z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 10:
Ciepłe ciasto jest pyszne z mlekiem lub herbatą. Możesz trochę posypać cukrem pudrem. Z powodu dodanego twarogu ciasto okazuje się nieco wilgotne, co jest dla niego dobre. Miłego poczęstunku!
do takiego ciasta zamiast jabłek można dodać inne owoce, takie jak gruszki lub brzoskwinie.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g