soczysty różowy łosoś pieczony w piekarniku z warzywami

delikatny, soczysty, miękki, pachnący! Łatwy, zdrowy obiad! Pieczony z warzywami różowy łosoś okazuje się bardzo smaczny. Różne warzywa chronią rybę przed wysychaniem, nadając jej aromat i dodatkowy smak. Gotowanie w piekarniku zachowuje wszystkie właściwości odżywcze potrawy. Korzyści w każdym kawałku!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 15 % 3 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec różowego łososia z warzywami soczystymi i miękkimi? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem wcześniej oczyszczony filet rybny ze skóry i kości, możesz gotować steki. Weź dowolne warzywa, najlepiej w różnych kolorach, aby danie było jasne. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym. Używaj ziół i przypraw do woli i smaku. Jeśli fasola jest zamrożona, rozmrozić ją wcześniej w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z różowego łososia posolić z obu stron, posypać bazylią. Polej filety sokiem z cytryny i polej odrobiną oliwy z oliwek. Przykryj rybę i pozostaw na 30-40 minut do marynowania. Proces marynowania sprawi, że różowy łosoś będzie bardziej soczysty i smaczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę, osusz. Usuń nasiona i łodygę, pokrój paprykę w duże paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wstępnie obraną czerwoną cebulę w cienkie półpierścienie. Jeśli cebule są małe, pokrój w pierścienie. Możesz użyć innej formy krojenia warzyw, na przykład kostki. Ale lepiej nie robić tego zbyt drobnego, aby podczas pieczenia kawałki warzyw nie były przesadzone i dobrze zachowały swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiedniej wielkości i wygodnej misce połącz przygotowaną cebulę i paprykę, młodą zieloną fasolkę i oliwki. Skrop warzywa pozostałą oliwą z oliwek, dodaj pikantne zioła, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dnie naczynia do pieczenia ułóż kawałki filetów rybnych ciasno do siebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch posmaruj rybę kwaśną śmietaną. To nada jej miękkość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory w plasterki. Wybierz mięsiste, grubościenne owoce, aby podczas pieczenia nie zamieniły się w bezkształtną masę. Ułóż plastry pomidora na filecie rybnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż równomiernie mieszankę warzywną na wierzchu. Przykryj formę folią, aby warzywa nie wyschły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz naczynie w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut. 10 minut przed gotowością zdejmij folię. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach swojego sprzętu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj różowego łososia z warzywami jako samodzielne danie. Możesz też udekorować gotowanymi ziemniakami lub kruchym ryżem. Smacznego!

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy