skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec różowego łososia z warzywami soczystymi i miękkimi? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem wcześniej oczyszczony filet rybny ze skóry i kości, możesz gotować steki. Weź dowolne warzywa, najlepiej w różnych kolorach, aby danie było jasne. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym. Używaj ziół i przypraw do woli i smaku. Jeśli fasola jest zamrożona, rozmrozić ją wcześniej w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Filety z różowego łososia posolić z obu stron, posypać bazylią. Polej filety sokiem z cytryny i polej odrobiną oliwy z oliwek. Przykryj rybę i pozostaw na 30-40 minut do marynowania. Proces marynowania sprawi, że różowy łosoś będzie bardziej soczysty i smaczny.
Krok 3:
Umyj paprykę, osusz. Usuń nasiona i łodygę, pokrój paprykę w duże paski.
Krok 4:
Pokrój wstępnie obraną czerwoną cebulę w cienkie półpierścienie. Jeśli cebule są małe, pokrój w pierścienie. Możesz użyć innej formy krojenia warzyw, na przykład kostki. Ale lepiej nie robić tego zbyt drobnego, aby podczas pieczenia kawałki warzyw nie były przesadzone i dobrze zachowały swój kształt.
Krok 5:
W odpowiedniej wielkości i wygodnej misce połącz przygotowaną cebulę i paprykę, młodą zieloną fasolkę i oliwki. Skrop warzywa pozostałą oliwą z oliwek, dodaj pikantne zioła, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Na dnie naczynia do pieczenia ułóż kawałki filetów rybnych ciasno do siebie.
Krok 7:
Na wierzch posmaruj rybę kwaśną śmietaną. To nada jej miękkość.
Krok 8:
Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory w plasterki. Wybierz mięsiste, grubościenne owoce, aby podczas pieczenia nie zamieniły się w bezkształtną masę. Ułóż plastry pomidora na filecie rybnym.
Krok 9:
Rozłóż równomiernie mieszankę warzywną na wierzchu. Przykryj formę folią, aby warzywa nie wyschły.
Krok 10:
Piecz naczynie w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut. 10 minut przed gotowością zdejmij folię. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach swojego sprzętu.
Krok 11:
Podawaj różowego łososia z warzywami jako samodzielne danie. Możesz też udekorować gotowanymi ziemniakami lub kruchym ryżem. Smacznego!
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g