skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W kwaśnym mleku o temperaturze pokojowej rozpuść cukier i sól. mleko może być dowolne-lekko kwaśne, dobrze kwaśne (najważniejsze - nie spuszczaj serwatki), a nawet skrzepnięte podczas gotowania.
Krok 2:
Dodaj drożdże i mieszaj, aż całkowicie rozpuszczą się w mleku.
Krok 3:
Dodaj 2 jajka i wymieszaj.
Krok 4:
Zaczynamy stopniowo przesiewać mąkę do ciasta.
Krok 5:
Ugniataj do takiej gęstości, gdy trudno jest mieszać trzepaczką.
Krok 6:
Rozpuść masło.
Krok 7:
Stopniowo dodajemy masło do ciasta i mieszamy. Im więcej oleju, tym dłużej ingeruje w ciasto.
Krok 8:
Ciasto z masłem staje się lepkie.
Krok 9:
Kontynuuj dodawanie (zawsze przesiewanie) mąki.
Krok 10:
Dodaj do momentu, gdy trzepaczka już nie radzi sobie i zmień ją na drewnianą łyżkę.
Krok 11:
Dodaj mąkę, zanim ręka będzie zmęczona, a łyżka będzie się obracać z trudem. Pozostaw ciasto do dopasowania, przykryte pokrywką lub folią.
Krok 12:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj pastę jabłkową. Umyj jabłka, odmierz cukier, cynamon i wodę.
Krok 13:
Obierz jabłka. Pokrój je w kostkę. Wszystkie składniki do smarowania wkładamy do rondla i gotujemy.
Krok 14:
Potrzebujemy puree z kawałkami jabłka. Używam tłuczka do tłuczonych ziemniaków - gdy jabłka są gotowane, trochę sensu bezpośrednio w garnku. Możesz wziąć blender, ale wtedy cała pasta zostanie wchłonięta przez ciasto (tak jest). Oczywiście smak jabłek w cieście jest bardzo wyraźny. Gotową pastę należy schłodzić, można ją nawet schłodzić w lodówce.
Krok 15:
W tym momencie ciasto zaczyna wychodzić.
Krok 16:
Jeśli pasta nie jest jeszcze gotowa (lub schłodzona), zagnieść ciasto lub trochę wymieszać.
Krok 17:
Włącz piekarnik do 180 stopni i przenieś ciasto na stół z mąki.
Krok 18:
Podziel na 4 części.
Krok 19:
Wymieszaj jeden i zwiń w okrąg, aby dopasować go do blachy do pieczenia. Przenosimy warstwę na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia i smarujemy łyżką pasty jabłkowej. Kiedy jest dużo, ciasto jest bardzo trudne do uformowania.
Krok 20:
Robimy to z trzema warstwami.
Krok 21:
Nie smaruj górnej warstwy. Zaznaczamy nasze ciasto, jakbyśmy chcieli podzielić je na części.
Krok 22:
Bez dotykania cenr, przecinamy do końca zgodnie z oznaczeniami, a następnie wykonujemy kolejne 8 nacięć na każdym płatku, tylko nie dotykając ani środka, ani krawędzi.
Krok 23:
Obróć każdy płatek w dwóch krokach. Pierwszy-zawiń rogi w otwór od dołu do góry (od strony blachy do pieczenia do ciebie). Drugi krok-zamykamy rogi na dole, z boku blachy do pieczenia, tworząc Owalny Płatek.
Krok 24:
Przenieś ciasto do piekarnika. kiedy zacznie się złocić, posmaruj go ubitym jajkiem i upiecz. W moim piekarniku ciasto piecze się przez 35 minut.
Krok 25:
Odłamujemy kawałek-i z herbatą!
Krok 26:
Nigdy nie kroimy tego ciasta-spiralna konsystencja miękiszu, kruchość i smak nie pozwalają chwycić noża. Nadal bardzo smaczne jest zanurzenie kawałka ciasta w pozostałym roztworze.
Gotuj z miłością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g