ciasto na kwaśnym mleku w piekarniku

proste domowe ciasto z niedrogich produktów! Delikatny, pachnący! Kiedy mam kwaśne mleko-cieszę się! W końcu jest powód, aby ugotować swoje ulubione wypieki. Takie ciasto można uformować na różne sposoby, pokazuję tutaj tylko jedną z opcji.
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 67 % 34 g
255 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W kwaśnym mleku o temperaturze pokojowej rozpuść cukier i sól. mleko może być dowolne-lekko kwaśne, dobrze kwaśne (najważniejsze - nie spuszczaj serwatki), a nawet skrzepnięte podczas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże i mieszaj, aż całkowicie rozpuszczą się w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 jajka i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy stopniowo przesiewać mąkę do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj do takiej gęstości, gdy trudno jest mieszać trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo dodajemy masło do ciasta i mieszamy. Im więcej oleju, tym dłużej ingeruje w ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto z masłem staje się lepkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kontynuuj dodawanie (zawsze przesiewanie) mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do momentu, gdy trzepaczka już nie radzi sobie i zmień ją na drewnianą łyżkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mąkę, zanim ręka będzie zmęczona, a łyżka będzie się obracać z trudem. Pozostaw ciasto do dopasowania, przykryte pokrywką lub folią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj pastę jabłkową. Umyj jabłka, odmierz cukier, cynamon i wodę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obierz jabłka. Pokrój je w kostkę. Wszystkie składniki do smarowania wkładamy do rondla i gotujemy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Potrzebujemy puree z kawałkami jabłka. Używam tłuczka do tłuczonych ziemniaków - gdy jabłka są gotowane, trochę sensu bezpośrednio w garnku. Możesz wziąć blender, ale wtedy cała pasta zostanie wchłonięta przez ciasto (tak jest). Oczywiście smak jabłek w cieście jest bardzo wyraźny. Gotową pastę należy schłodzić, można ją nawet schłodzić w lodówce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W tym momencie ciasto zaczyna wychodzić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jeśli pasta nie jest jeszcze gotowa (lub schłodzona), zagnieść ciasto lub trochę wymieszać.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włącz piekarnik do 180 stopni i przenieś ciasto na stół z mąki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podziel na 4 części.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj jeden i zwiń w okrąg, aby dopasować go do blachy do pieczenia. Przenosimy warstwę na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia i smarujemy łyżką pasty jabłkowej. Kiedy jest dużo, ciasto jest bardzo trudne do uformowania.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Robimy to z trzema warstwami.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nie smaruj górnej warstwy. Zaznaczamy nasze ciasto, jakbyśmy chcieli podzielić je na części.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Bez dotykania cenr, przecinamy do końca zgodnie z oznaczeniami, a następnie wykonujemy kolejne 8 nacięć na każdym płatku, tylko nie dotykając ani środka, ani krawędzi.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Obróć każdy płatek w dwóch krokach. Pierwszy-zawiń rogi w otwór od dołu do góry (od strony blachy do pieczenia do ciebie). Drugi krok-zamykamy rogi na dole, z boku blachy do pieczenia, tworząc Owalny Płatek.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przenieś ciasto do piekarnika. kiedy zacznie się złocić, posmaruj go ubitym jajkiem i upiecz. W moim piekarniku ciasto piecze się przez 35 minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Odłamujemy kawałek-i z herbatą!

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Nigdy nie kroimy tego ciasta-spiralna konsystencja miękiszu, kruchość i smak nie pozwalają chwycić noża. Nadal bardzo smaczne jest zanurzenie kawałka ciasta w pozostałym roztworze.

Gotuj z miłością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy