ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem serowym

piękny, delikatny, biszkoptowy, pachnący, na święta! Proponuję nowy smak ciasta czekoladowego-z wiśniami i kremowym sernikiem. Bogaty smak biszkoptu i śmietany jest doskonale rozcieńczony kwaskowatością jagód. Ciasto spodoba się wszystkim miłośnikom czekolady.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 46 % 25 g
węglowodany 43 % 23 g
339 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami? Pierwszym krokiem jest upieczenie biszkoptu. Przygotuj dla niego wszystko, czego potrzebujesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do ubijania połącz jajka i brązowy cukier. Ubij wszystko razem, aż będzie puszysta,gęsta piana z maksymalną prędkością miksera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej kadzi rozpuść masło i dodaj do niego połamaną czekoladę. Mieszaj, aby czekolada całkowicie się stopiła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, kakao i sodę. Do ubitej masy jajecznej dodać masę czekoladową i mączną. Mieszaj ręcznie, trzepaczką, aby ciasto było puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto czekoladowe ma średnią gęstość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dzielone Formy do pieczenia (16 cm), wyłóż pergamin i piecz 3 oddzielne ciasta w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ostudź je, ułóż jeden na drugim razem z papierem i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na noc, aby leżały. Aby złożyć ciasto, oddziel herbatniki od siebie i usuń z nich pergamin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby zrobić sernik czekoladowy, przygotuj niezbędne składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do wypełnienia użyjemy wiśni. Mrożone jagody należy rozmrozić. Wlej sok z jagód do osobnej miski, a następnie namocz je w herbatnikach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku kremu podgrzej śmietanę, aż będzie gorąca i dodaj do niej połamaną czekoladę. Mieszaj, aż będzie gładka. Czekolada szybko się rozpuści. Schłodzić gotową masę czekoladową do stanu pokojowego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz masę czekoladową i ser twarogowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Gotowy krem będzie dość stabilny. Ta ilość wystarcza do złożenia ciasta o średnicy 16 cm, szorstkiego i końcowego wyrównania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Biszkopty posmarować kremem czekoladowym i ułożyć jagody wiśni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Złóż ciasto. Posmaruj go ze wszystkich stron cienką warstwą kremu czekoladowego. Będzie to wyrównanie zgrubne. Piecze wszystkie dodatkowe okruchy. Włóż ciasto do lodówki, aby zestaliło się na kilka godzin.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ponownie posmaruj zamrożone ciasto kremem czekoladowym i wyrównaj. Ciasto jest gotowe! Każdy może go ozdobić według własnych upodobań. Zrobiłam czekoladowe smugi na torcie i udekorowałam owocami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto okazuje się pyszne, obfite i Mega czekoladowe. Miłego poczęstunku!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy