skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie mięso z ziemniakami i pomidorami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Weź wieprzowinę bez kości.
Krok 2:
Pokrój mięso wieprzowe na porcje i ubij trochę młotkiem kuchennym.
Krok 3:
Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i osuszyć. Następnie wlej na niego trochę oleju roślinnego i wymieszaj, aby olej pokrył wszystkie ziemniaki cienką warstwą. Dzięki folii olejowej ziemniaki nie wyschną podczas pieczenia i nie stracą wilgoci, co oznacza, że dobrze się upieczą. Następnie dodaj majonez do ziemniaków, przepuszczony przez prasę lub posiekany czosnek, sól, przyprawy i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Będę gotować w ceramice. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i włóż do niej 2/3 ziemniaków.
Krok 5:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Rozłóż pokrojoną cebulę na wszystkich powierzchniach ziemniaków.
Krok 6:
Następnie ułóż wszystkie kawałki przygotowanego mięsa w jednej warstwie. Posyp trochę soli i przypraw.
Krok 7:
Następnie ułóż pozostałe ziemniaki. Połóż resztki sosu majonezowego na ziemniakach.
Krok 8:
Zetrzyj ser. Uwielbiamy mieć dużo sera. Więc najpierw posypuję wszystko obficie serem, potem rozprowadzam pokrojone pomidory, a na nich trochę sera.
Krok 9:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po 30 minutach przykryj wierzch formy arkuszem folii i gotuj przez kolejne 30 minut. Dlaczego arkusz folii? Jest to konieczne, aby ser się nie przypalił. Nie trzeba szczelnie zamykać folią. Po prostu połóż na wierzchu, aby nadmiar wilgoci mógł odparować na krawędziach. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 10:
Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g