mięso po francusku ziemniaki wieprzowina pomidory

najsmaczniejsze, ze zwykłych produktów, szybkie i proste! Francuskie mięso z ziemniakami, wieprzowiną, pomidorami to kompletne danie z gotowym dodatkiem. Jest również dobry, ponieważ nie wymaga dużego wysiłku z naszej strony-piekarnik gotuje dla nas!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 23 % 7 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie mięso z ziemniakami i pomidorami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Weź wieprzowinę bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na porcje i ubij trochę młotkiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i osuszyć. Następnie wlej na niego trochę oleju roślinnego i wymieszaj, aby olej pokrył wszystkie ziemniaki cienką warstwą. Dzięki folii olejowej ziemniaki nie wyschną podczas pieczenia i nie stracą wilgoci, co oznacza, że dobrze się upieczą. Następnie dodaj majonez do ziemniaków, przepuszczony przez prasę lub posiekany czosnek, sól, przyprawy i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Będę gotować w ceramice. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i włóż do niej 2/3 ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Rozłóż pokrojoną cebulę na wszystkich powierzchniach ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż wszystkie kawałki przygotowanego mięsa w jednej warstwie. Posyp trochę soli i przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż pozostałe ziemniaki. Połóż resztki sosu majonezowego na ziemniakach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser. Uwielbiamy mieć dużo sera. Więc najpierw posypuję wszystko obficie serem, potem rozprowadzam pokrojone pomidory, a na nich trochę sera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po 30 minutach przykryj wierzch formy arkuszem folii i gotuj przez kolejne 30 minut. Dlaczego arkusz folii? Jest to konieczne, aby ser się nie przypalił. Nie trzeba szczelnie zamykać folią. Po prostu połóż na wierzchu, aby nadmiar wilgoci mógł odparować na krawędziach. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy