mintaj pod marchewką w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Umyj i obierz warzywa. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć pomidory we własnym soku.
Krok 2:
Mintaj rozmrozić. Obierz, odetnij płetwy i ogon. W formie, w której ryba zostanie upieczona, złóż mintaja pokrojonego na porcje. Sól i pieprz równomiernie całą rybę.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj cebulę. Na patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką, aby zmiękły.
Krok 4:
Dodaj pomidory, wymieszaj, sól i pieprz. Zgasić wszystko razem przez 3-4 minuty.
Krok 5:
Połóż duszone warzywa na wierzchu ryby. Przykryj formę folią i umieść w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 30-40 minut.
Krok 6:
Podawaj mintaja na gorąco. Do dekoracji możesz dodać ryż, ziemniaki lub makaron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g