mintaj pod marchewką w piekarniku

proste gotowanie mintaja z marchewką w piekarniku. Mintaj jest uważany za jedną z niedrogich ryb budżetowych. Mięso bez małych kości, smaczne i łatwe do przygotowania. Ryba pod marynatą jest dobrze znanym daniem dla wszystkich, gotowanym na patelni. Analogiem tak prostego przepisu może być gotowanie mintaja z marchewką w piekarniku. Wynik będzie bardzo dobry, a czas na kuchence zostanie skrócony.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 22 % 4 g
80 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Umyj i obierz warzywa. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć pomidory we własnym soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mintaj rozmrozić. Obierz, odetnij płetwy i ogon. W formie, w której ryba zostanie upieczona, złóż mintaja pokrojonego na porcje. Sól i pieprz równomiernie całą rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj cebulę. Na patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką, aby zmiękły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pomidory, wymieszaj, sól i pieprz. Zgasić wszystko razem przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż duszone warzywa na wierzchu ryby. Przykryj formę folią i umieść w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 30-40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj mintaja na gorąco. Do dekoracji możesz dodać ryż, ziemniaki lub makaron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy