Francuskie ziemniaki w piekarniku z mięsem mielonym

ze zwykłych produktów, przepyszne, pyszne, na obiad! Francuski ziemniak z mięsem mielonym to danie, które łączy zarówno mięso, jak i przystawkę. Jest to bardzo wygodne, ponieważ wszystko jest gotowane w jednym naczyniu. Pieczone w piekarniku ziemniaki są miękkie, soczyste, z złotobrązową skórką na wierzchu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 34 % 10 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie ziemniaki z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso mielone jest odpowiednie dla każdego: wieprzowina, wołowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny, kurczak, indyk. Możesz go używać zarówno w sklepie, jak i samodzielnie. Wybierz dobrej jakości ser, odpowiedni zarówno twardy, jak i inne odmiany. Najważniejsze jest to, że nie ma substytutów tłuszczu mlecznego, jest smaczny i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Im cieńsze cięcie, tym smaczniejsze będzie danie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naczynie do pieczenia (mam 18*24 cm) posmaruj olejem roślinnym. W formie ułóż wszystkie koła ziemniaków. Ziemniaki lekko posolić i pieprzyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż całe mięso mielone równomiernie na ziemniakach. Nie trzeba solić mięsa mielonego i pieprzu, ponieważ na wierzchu będzie solony ser i nadzienie, w którym będzie już sól i pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp wszystko startym serem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nalewania. Jak zrobić wypełnienie? Możesz użyć dowolnych przypraw do smaku: może to być gotowy zestaw przypraw do ziemniaków lub do mięsa mielonego lub osobno wybrane przyprawy, takie jak papryka, suchy czosnek, a także różne suche zioła. Używam tylko Curry, soli i pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W szklance połącz mleko, śmietanę, curry, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Miałem 15%.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij powstałą mieszankę ziemniakami z mięsem mielonym. Piecz ziemniaki po francusku w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut. Jeśli wierzch się zarumienił,a naczynie nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią. !!! Staraj się, aby folia nie stykała się z górną warstwą, czyli serem. W przeciwnym razie cały ser przyklei się do folii, a twoje danie pozostanie bez warstwy sera. Określ gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebić warstwę ziemniaków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko ostudź gotową zapiekankę, a następnie pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

jeśli chcesz, możesz uformować to danie nieco inaczej-zwiększając liczbę warstw: najpierw połóż połowę ziemniaków, a następnie mięso mielone i przykryj wszystko pozostałą połową ziemniaków. I już zetrzyj ser na ziemniakach i zalej wszystko kwaśną śmietaną. Nie wpłynie to na smak.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy