skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie ziemniaki z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso mielone jest odpowiednie dla każdego: wieprzowina, wołowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny, kurczak, indyk. Możesz go używać zarówno w sklepie, jak i samodzielnie. Wybierz dobrej jakości ser, odpowiedni zarówno twardy, jak i inne odmiany. Najważniejsze jest to, że nie ma substytutów tłuszczu mlecznego, jest smaczny i dobrze się topi.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Im cieńsze cięcie, tym smaczniejsze będzie danie.
Krok 4:
Naczynie do pieczenia (mam 18*24 cm) posmaruj olejem roślinnym. W formie ułóż wszystkie koła ziemniaków. Ziemniaki lekko posolić i pieprzyć.
Krok 5:
Rozłóż całe mięso mielone równomiernie na ziemniakach. Nie trzeba solić mięsa mielonego i pieprzu, ponieważ na wierzchu będzie solony ser i nadzienie, w którym będzie już sól i pieprz.
Krok 6:
Posyp wszystko startym serem.
Krok 7:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nalewania. Jak zrobić wypełnienie? Możesz użyć dowolnych przypraw do smaku: może to być gotowy zestaw przypraw do ziemniaków lub do mięsa mielonego lub osobno wybrane przyprawy, takie jak papryka, suchy czosnek, a także różne suche zioła. Używam tylko Curry, soli i pieprzu.
Krok 8:
W szklance połącz mleko, śmietanę, curry, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Miałem 15%.
Krok 9:
Napełnij powstałą mieszankę ziemniakami z mięsem mielonym. Piecz ziemniaki po francusku w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut. Jeśli wierzch się zarumienił,a naczynie nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią. !!! Staraj się, aby folia nie stykała się z górną warstwą, czyli serem. W przeciwnym razie cały ser przyklei się do folii, a twoje danie pozostanie bez warstwy sera. Określ gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebić warstwę ziemniaków.
Krok 10:
Lekko ostudź gotową zapiekankę, a następnie pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
jeśli chcesz, możesz uformować to danie nieco inaczej-zwiększając liczbę warstw: najpierw połóż połowę ziemniaków, a następnie mięso mielone i przykryj wszystko pozostałą połową ziemniaków. I już zetrzyj ser na ziemniakach i zalej wszystko kwaśną śmietaną. Nie wpłynie to na smak.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g