ziemniaki w majonezie pieczone w piekarniku

obfite, aromatyczne ziemniaki pieczone w piekarniku! Pieczone ziemniaki w majonezie można podawać jako dodatek lub jako samodzielne danie. Świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami i sałatkami warzywnymi. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste i szybkie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 55 % 16 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście lepiej jest używać młodych ziemniaków, ale jeśli ich nie ma, zrobi to zeszłoroczny. Majonez jest lepszy niż domowy, własnej produkcji. Majonez sklepowy wcale nie jest przydatny, a nawet do pewnego stopnia szkodliwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Spróbuj odciąć cienką skórę. Nóż nie jest tak łatwy do zrobienia, więc polecam użycie obieraczki do warzyw-doskonale obiera ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane ziemniaki w dowolny dogodny sposób. Mam to pół koła, ale mogą być też kółka i kostki. Najważniejsze, aby nie mielić podczas krojenia - w przeciwnym razie ziemniaki zmienią się podczas pieczenia w tłuczone ziemniaki, ale nadal powinny zachować swój kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić pokrojone ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany czosnek. Zetrę go na drobnej tarce, ale można też posiekać czosnek nożem lub przepuścić przez prasę. Jeśli z jakiegoś powodu nie masz świeżego czosnku, możesz go zmienić na czosnek w proszku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez. Oczywiście, jeśli chcesz, zamiast majonezu możesz użyć śmietany, gęstego jogurtu i ciężkiej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Również na tym etapie możesz dodać do ziemniaków swoje ulubione zioła i przyprawy. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn i po prostu mielony ziele angielskie lub papryka są tutaj całkiem odpowiednie. A może to będzie tarty ser. Wybierz według własnego gustu!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść ziemniaki w żaroodpornej formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Możesz przykryć formę folią, - wtedy ziemniaki będą duszone lub można je otworzyć 10 minut przed końcem pieczenia, - wtedy będzie lekkie chrupiące złoto. Jeśli bardziej lubisz chrupiącą wersję potrawy,nie przykrywaj formy folią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Takie ziemniaki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać go jako niezależne danie - jest bardzo samowystarczalny i satysfakcjonujący! I jest to możliwe w postaci przystawki do dań mięsnych i rybnych, ale będzie to już bardzo satysfakcjonujące! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy