skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście lepiej jest używać młodych ziemniaków, ale jeśli ich nie ma, zrobi to zeszłoroczny. Majonez jest lepszy niż domowy, własnej produkcji. Majonez sklepowy wcale nie jest przydatny, a nawet do pewnego stopnia szkodliwy.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. Spróbuj odciąć cienką skórę. Nóż nie jest tak łatwy do zrobienia, więc polecam użycie obieraczki do warzyw-doskonale obiera ziemniaki.
Krok 3:
Pokrój obrane ziemniaki w dowolny dogodny sposób. Mam to pół koła, ale mogą być też kółka i kostki. Najważniejsze, aby nie mielić podczas krojenia - w przeciwnym razie ziemniaki zmienią się podczas pieczenia w tłuczone ziemniaki, ale nadal powinny zachować swój kształt.
Krok 4:
Posolić pokrojone ziemniaki.
Krok 5:
Dodaj posiekany czosnek. Zetrę go na drobnej tarce, ale można też posiekać czosnek nożem lub przepuścić przez prasę. Jeśli z jakiegoś powodu nie masz świeżego czosnku, możesz go zmienić na czosnek w proszku.
Krok 6:
Dodaj majonez. Oczywiście, jeśli chcesz, zamiast majonezu możesz użyć śmietany, gęstego jogurtu i ciężkiej śmietany.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj. Również na tym etapie możesz dodać do ziemniaków swoje ulubione zioła i przyprawy. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn i po prostu mielony ziele angielskie lub papryka są tutaj całkiem odpowiednie. A może to będzie tarty ser. Wybierz według własnego gustu!
Krok 8:
Umieść ziemniaki w żaroodpornej formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Możesz przykryć formę folią, - wtedy ziemniaki będą duszone lub można je otworzyć 10 minut przed końcem pieczenia, - wtedy będzie lekkie chrupiące złoto. Jeśli bardziej lubisz chrupiącą wersję potrawy,nie przykrywaj formy folią.
Krok 9:
Takie ziemniaki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać go jako niezależne danie - jest bardzo samowystarczalny i satysfakcjonujący! I jest to możliwe w postaci przystawki do dań mięsnych i rybnych, ale będzie to już bardzo satysfakcjonujące! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g