skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybką pizzę na kefirze w piekarniku? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, ciasto wzrośnie na nim szybciej, więc wcześniej wyjmij je z lodówki lub podgrzej na małym ogniu. Wlej go do głębokiej miski. Dodaj sodę oczyszczoną do miski z kefirem. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby składniki zareagowały.
Krok 2:
Następnie wlej bezzapachowy olej roślinny do miski z kefirem.
Krok 3:
W osobnej misce lub misce blendera ubij jajka kurze, aż uzyskasz gładką mieszankę. Głównym zadaniem jest całkowite rozproszenie białka jaj kurzych, nie potrzebujemy tworzenia gęstej piany. Wlej mieszaninę jajek do miski z pustym ciastem, dodaj sól. Wymieszaj składniki.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną, aby wzbogacić ją tlenem, wtedy ciasto stanie się bardziej miękkie i delikatne, a produkty z niego okażą się bardziej przewiewne i smaczniejsze. Wlej mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką, dodając ją w małych częściach, dobrze mieszając masę łyżką.
Krok 5:
Dodaj pozostałą mąkę i ugniataj rękami elastyczne i gładkie ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Pozostaw ciasto w misce pod bawełnianą serwetką na pół godziny.
Krok 6:
Następnie podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj w cienką prostokątną warstwę. Ułóż warstwę na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 7:
Posmaruj całą powierzchnię ciasta mieszanką keczupu i majonezu. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni. Rozłóż je na powierzchni pizzy.
Krok 8:
Połóż marynowane grzyby na wierzchu, możesz użyć innych grzybów: grzybów leśnych lub pieczarek.
Krok 9:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój w małe plasterki lub kółka. Kiełbasa do pizzy może być używana gotowana, pół wędzona, kiełbaski lub kiełbaski. Pokrój kiełbaski w plastry, kiełbasę w kostkę lub paski.
Krok 10:
Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Posyp półfabrykat pizzy serem na wierzchu i wyślij go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Ser powinien się stopić,a ciasto zrumienić. Pizza jest gotowa, pozwól jej trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g