Szybka Pizza z kefirem w piekarniku

w pośpiechu, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Szybka Pizza na kefirze w piekarniku to ratunek, który pozwoli Ci przygotować pyszne i satysfakcjonujące danie na przekąskę lub kolację w ciągu kilku minut. Ciasto kefirowe powstaje szybciej niż drożdże, Pizza na nim jest cienka i nie starzeje się przez długi czas.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 25 % 11 g
węglowodany 55 % 24 g
227 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybką pizzę na kefirze w piekarniku? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, ciasto wzrośnie na nim szybciej, więc wcześniej wyjmij je z lodówki lub podgrzej na małym ogniu. Wlej go do głębokiej miski. Dodaj sodę oczyszczoną do miski z kefirem. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby składniki zareagowały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wlej bezzapachowy olej roślinny do miski z kefirem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce lub misce blendera ubij jajka kurze, aż uzyskasz gładką mieszankę. Głównym zadaniem jest całkowite rozproszenie białka jaj kurzych, nie potrzebujemy tworzenia gęstej piany. Wlej mieszaninę jajek do miski z pustym ciastem, dodaj sól. Wymieszaj składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną, aby wzbogacić ją tlenem, wtedy ciasto stanie się bardziej miękkie i delikatne, a produkty z niego okażą się bardziej przewiewne i smaczniejsze. Wlej mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką, dodając ją w małych częściach, dobrze mieszając masę łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pozostałą mąkę i ugniataj rękami elastyczne i gładkie ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Pozostaw ciasto w misce pod bawełnianą serwetką na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj w cienką prostokątną warstwę. Ułóż warstwę na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj całą powierzchnię ciasta mieszanką keczupu i majonezu. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni. Rozłóż je na powierzchni pizzy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż marynowane grzyby na wierzchu, możesz użyć innych grzybów: grzybów leśnych lub pieczarek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój w małe plasterki lub kółka. Kiełbasa do pizzy może być używana gotowana, pół wędzona, kiełbaski lub kiełbaski. Pokrój kiełbaski w plastry, kiełbasę w kostkę lub paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Posyp półfabrykat pizzy serem na wierzchu i wyślij go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Ser powinien się stopić,a ciasto zrumienić. Pizza jest gotowa, pozwól jej trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy