ciasta drożdżowe z kiełbasą w piekarniku

Dwie piękne opcje zawijania ciasta drożdżowego! Te paszteciki z kiełbasą w piekarniku to świetna przekąska na każdą porę dnia. Mogą być podawane jako dodatek do zup, kapusty i barszczu. A jak dzieci je lubią!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 32 % 15 g
węglowodany 49 % 23 g
261 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paszteciki z kiełbasą? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Nie zapomnij sprawdzić aktywności drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do odpowiedniej miski. Dodaj do niego sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do mleka i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasta okażą się bardziej bujne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj suche drożdże do mąki i wymieszaj obie mieszanki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz połącz razem suche i płynne składniki: mleko i mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mieszankę mąki do mleka w częściach, najlepiej łyżką. A następnie ugniataj ciasto rękami. Kieruj się konsystencją ciasta, a nie objętością mąki. Pamiętaj, że może Ci to zająć więcej lub mniej niż ja.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zagniataj ciasto przez 10-15 minut, a następnie stanie się gładkie, równe i elastyczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść je w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Jeśli po godzinie ciasto nie wyrosło, pozostaw je jeszcze do wyrośnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po godzinie moje ciasto bardzo dobrze wyrosło. Tak to wygląda.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto ponownie zacznij ugniatać i ugniatać. Powinien być elastyczny, gładki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na równe części według liczby kiełbasek (podzieliłem je na 9 części).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rękami lub wałkiem do ciasta rozciągnij lub zwiń każdy kawałek w okrągłą lub owalną tortillę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Usuń folię z kiełbasek. Połóż kiełbasę na każdej tortilli.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Złóż ciasto z kiełbasą na pół i zszyj krawędzie, tworząc owalną bułkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Teraz główne pytanie brzmi: jak pięknie zrobić kiełbasę w cieście? A oto jak: ostrym nożem wykonaj 8 nacięć na bułce. W tym samym czasie pokrój również kiełbasę, ale nie dotykaj dolnej części ciasta. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Przenieś na nią pasztecik.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie, naprzemiennie, zacznij rozpakowywać kiełbasę bezpośrednio na blasze do pieczenia, jakby oddzielając od niej kawałki otoczone ciastem. Tak to wygląda na zdjęciu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Oto takie ciasta gąsienicowe, które mam!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby posmarować placki, wbij surowe jajko do miski i ubij widelcem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posmaruj każdy placek ubitym jajkiem za pomocą pędzla lub pędzla. Pozostaw paszteciki na blasze do pieczenia na 15-20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Jeśli nie masz ochoty bawić się gotowaniem kręconych kiełbasek, możesz po prostu owinąć każdą kiełbasę talerzami ciasta. Zrobiłam Pozostałe placki właśnie takimi klasycznymi kiełbaskami w cieście.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piecz paszteciki w 180 stopniach przez około 30 minut na złoty kolor. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika, możesz go mieć mniej więcej niż ja.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Tak wyglądają moje inne ciasta.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy