skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paszteciki z kiełbasą? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Nie zapomnij sprawdzić aktywności drożdży.
Krok 2:
Wlej mleko do odpowiedniej miski. Dodaj do niego sól.
Krok 3:
Wlej cukier do mleka.
Krok 4:
Wlej olej roślinny do mleka i wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasta okażą się bardziej bujne.
Krok 6:
Dodaj suche drożdże do mąki i wymieszaj obie mieszanki.
Krok 7:
Teraz połącz razem suche i płynne składniki: mleko i mąkę.
Krok 8:
Dodaj mieszankę mąki do mleka w częściach, najlepiej łyżką. A następnie ugniataj ciasto rękami. Kieruj się konsystencją ciasta, a nie objętością mąki. Pamiętaj, że może Ci to zająć więcej lub mniej niż ja.
Krok 9:
Dobrze zagniataj ciasto przez 10-15 minut, a następnie stanie się gładkie, równe i elastyczne.
Krok 10:
Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść je w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Jeśli po godzinie ciasto nie wyrosło, pozostaw je jeszcze do wyrośnięcia.
Krok 11:
Po godzinie moje ciasto bardzo dobrze wyrosło. Tak to wygląda.
Krok 12:
Ciasto ponownie zacznij ugniatać i ugniatać. Powinien być elastyczny, gładki.
Krok 13:
Podziel ciasto na równe części według liczby kiełbasek (podzieliłem je na 9 części).
Krok 14:
Rękami lub wałkiem do ciasta rozciągnij lub zwiń każdy kawałek w okrągłą lub owalną tortillę.
Krok 15:
Usuń folię z kiełbasek. Połóż kiełbasę na każdej tortilli.
Krok 16:
Złóż ciasto z kiełbasą na pół i zszyj krawędzie, tworząc owalną bułkę.
Krok 17:
Teraz główne pytanie brzmi: jak pięknie zrobić kiełbasę w cieście? A oto jak: ostrym nożem wykonaj 8 nacięć na bułce. W tym samym czasie pokrój również kiełbasę, ale nie dotykaj dolnej części ciasta. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Przenieś na nią pasztecik.
Krok 18:
Następnie, naprzemiennie, zacznij rozpakowywać kiełbasę bezpośrednio na blasze do pieczenia, jakby oddzielając od niej kawałki otoczone ciastem. Tak to wygląda na zdjęciu.
Krok 19:
Oto takie ciasta gąsienicowe, które mam!
Krok 20:
Aby posmarować placki, wbij surowe jajko do miski i ubij widelcem.
Krok 21:
Posmaruj każdy placek ubitym jajkiem za pomocą pędzla lub pędzla. Pozostaw paszteciki na blasze do pieczenia na 15-20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły.
Krok 22:
Jeśli nie masz ochoty bawić się gotowaniem kręconych kiełbasek, możesz po prostu owinąć każdą kiełbasę talerzami ciasta. Zrobiłam Pozostałe placki właśnie takimi klasycznymi kiełbaskami w cieście.
Krok 23:
Piecz paszteciki w 180 stopniach przez około 30 minut na złoty kolor. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika, możesz go mieć mniej więcej niż ja.
Krok 24:
Tak wyglądają moje inne ciasta.
Krok 25:
Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g