babeczka czekoladowa z kakao i twarogiem w piekarniku

pieczenie dla miłośników deserów czekoladowych.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 55 % 33 g
307 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj ciasto czekoladowe. Pokrój masło i czekoladę na kawałki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, zamiast czekolady batonowej lepiej jest wziąć krople czekolady. Zagotuj wodę. Umieść masło, czekoladę, cukier i kawę w misce. Dodaj gorącą wodę i mieszaj, aż czekolada i masło całkowicie się stopią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jogurt o temperaturze pokojowej i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedno jajko na raz i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek kakaowy i proszek do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj ciasto serowe. Umieść ser śmietankowy w temperaturze pokojowej w misce i lekko wymieszaj. Dodaj cukier i ubij, aż będzie puszysty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę i mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść gotowe ciasto serowe w torbie do szprycowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Naczynie do pieczeniai posmaruj masłem. Użyj okrągłego kształtu z otworem pośrodku i falistym dnem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wypełnij formę 1/3 ciasta czekoladowego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ułóż ciasto serowe w kółko.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż pozostałe ciasto czekoladowe na wierzchu i wygładź powierzchnię. Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. piecz babeczkę przez 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy babeczka będzie gotowa, przygotuj ganache. Drobno posiekaj czekoladę lub weź krople czekolady. Umieść śmietanę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i zagotuj. Wlej gorącą śmietanę do czekolady i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj masło i mieszaj, aż masło się rozpuści.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij gotową babeczkę z formy, ostudź i polej czekoladowym ganache.

babeczka czekoladowa z kakao w piekarniku to prawdziwa gratka dla miłośników deserów czekoladowych. Proponuję zrobić ciastko kakaowe w piekarniku z twarogiem. Kremowy i czekoladowy smak idealnie do siebie pasują. Babeczka jest pokryta ganache, dzięki czemu smakuje jeszcze bardziej czekoladowo. Okazuje się piękny i pyszny deser, który będzie pasował do świątecznego stołu. Aby zrobić takie ciasto, potrzebujesz okrągłej formy z otworem pośrodku i falistym dnem. W tej formie ciasto jest lepiej upieczone,a ciasto nie rozwarstwia się, a na zewnątrz wygląda bardzo pięknie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal / 100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal / 100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy