skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj ciasto czekoladowe. Pokrój masło i czekoladę na kawałki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, zamiast czekolady batonowej lepiej jest wziąć krople czekolady. Zagotuj wodę. Umieść masło, czekoladę, cukier i kawę w misce. Dodaj gorącą wodę i mieszaj, aż czekolada i masło całkowicie się stopią.
Krok 2:
Dodaj jogurt o temperaturze pokojowej i wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj jedno jajko na raz i wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek kakaowy i proszek do pieczenia.
Krok 5:
Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Krok 6:
Teraz przygotuj ciasto serowe. Umieść ser śmietankowy w temperaturze pokojowej w misce i lekko wymieszaj. Dodaj cukier i ubij, aż będzie puszysty.
Krok 7:
Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj mąkę i mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Krok 9:
Umieść gotowe ciasto serowe w torbie do szprycowania.
Krok 10:
Naczynie do pieczeniai posmaruj masłem. Użyj okrągłego kształtu z otworem pośrodku i falistym dnem.
Krok 11:
Wypełnij formę 1/3 ciasta czekoladowego.
Krok 12:
Następnie ułóż ciasto serowe w kółko.
Krok 13:
Ułóż pozostałe ciasto czekoladowe na wierzchu i wygładź powierzchnię. Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. piecz babeczkę przez 30 minut.
Krok 14:
Gdy babeczka będzie gotowa, przygotuj ganache. Drobno posiekaj czekoladę lub weź krople czekolady. Umieść śmietanę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i zagotuj. Wlej gorącą śmietanę do czekolady i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Krok 15:
Dodaj masło i mieszaj, aż masło się rozpuści.
Krok 16:
Wyjmij gotową babeczkę z formy, ostudź i polej czekoladowym ganache.
babeczka czekoladowa z kakao w piekarniku to prawdziwa gratka dla miłośników deserów czekoladowych. Proponuję zrobić ciastko kakaowe w piekarniku z twarogiem. Kremowy i czekoladowy smak idealnie do siebie pasują. Babeczka jest pokryta ganache, dzięki czemu smakuje jeszcze bardziej czekoladowo. Okazuje się piękny i pyszny deser, który będzie pasował do świątecznego stołu. Aby zrobić takie ciasto, potrzebujesz okrągłej formy z otworem pośrodku i falistym dnem. W tej formie ciasto jest lepiej upieczone,a ciasto nie rozwarstwia się, a na zewnątrz wygląda bardzo pięknie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal / 100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal / 100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g