skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię w śmietanie i serze w piekarniku smacznym i prostym? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zwykłą cukinię można zastąpić cukinią. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale nie powinna być bardzo wodnista. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 20%. Weź dowolny ser - jeśli tylko się stopi i będzie smaczny.
Krok 2:
Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 3:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz wziąć inne warzywa: pietruszkę, kolendrę lub zieloną cebulę.
Krok 4:
Wymieszaj śmietanę z posiekanymi ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem przepuszczonym przez prasę. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy lub suszone zioła do smaku.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Mam zwykły ser rosyjski, ale możesz również użyć mozzarelli bez sera do pizzy, sera feta, adyghei lub suluguni. Jeśli używasz serów kaukaskich, lepiej uzupełnić koperek kolendrą.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż cukinię zachodzącą na siebie.
Krok 8:
Na wierzch posmaruj cukinię kwaśną śmietaną z czosnkiem i ziołami.
Krok 9:
Posyp wszystko startym serem. Umieść formę z cukinią w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 20-25 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Smacznego!
zamiast cukinii w ten sposób możesz upiec dowolne inne warzywa, takie jak pomidory, bakłażany lub różne warzywa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g