cukinia w śmietanie w piekarniku z serem

Szybkie i łatwe danie, dla całej rodziny na każdy dzień! Cukinia w kwaśnej śmietanie w piekarniku z serem może być podawana jako gorąca przekąska lub jako główne danie główne. Nadają się również jako dodatek do smażonego mięsa lub kurczaka. Przygotowanie ich jest zaskakująco proste i łatwe!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię w śmietanie i serze w piekarniku smacznym i prostym? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zwykłą cukinię można zastąpić cukinią. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale nie powinna być bardzo wodnista. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 20%. Weź dowolny ser - jeśli tylko się stopi i będzie smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz wziąć inne warzywa: pietruszkę, kolendrę lub zieloną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj śmietanę z posiekanymi ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem przepuszczonym przez prasę. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy lub suszone zioła do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Mam zwykły ser rosyjski, ale możesz również użyć mozzarelli bez sera do pizzy, sera feta, adyghei lub suluguni. Jeśli używasz serów kaukaskich, lepiej uzupełnić koperek kolendrą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż cukinię zachodzącą na siebie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch posmaruj cukinię kwaśną śmietaną z czosnkiem i ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp wszystko startym serem. Umieść formę z cukinią w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 20-25 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Smacznego!

zamiast cukinii w ten sposób możesz upiec dowolne inne warzywa, takie jak pomidory, bakłażany lub różne warzywa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy