skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybkie proste słodkie ciasto na herbatę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Odmierz je szklanką o pojemności 250 ml. kefir możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu, nie jest to ważne. Liczy się tylko jego kwas. Im bardziej kwaśny kefir, tym więcej sody będzie potrzebne, weź pół łyżeczki. Weź dżem lub dżem bez pestek.
Krok 2:
Wlej kefir do głębokiej miski i wlej do niej semolinę. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut do spęcznienia.
Krok 3:
Dobrze umyj jajka i wbij je do innej miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij ubijać jajka mikserem, stopniowo wlewając cukier. Następnie dodaj sodę, proszek do pieczenia i wanilinę. Uważaj na wanilinę — w dużych ilościach zaczyna gorzko. Połóż trochę na czubku noża.
Krok 4:
Ubij jajka na puszystą, jasną masę. Następnie, nie przestając ubijać, zacznij dodawać spuchniętą semolinę łyżką. Po dodaniu całej kaszy manny wyłącz mikser. Powinieneś uzyskać jednorodną masę bez grudek o konsystencji jak płynna śmietana.
Krok 5:
Weź blachę do pieczenia o wymiarach 30*40 cm. Wlać ciasto na blachę do pieczenia, równomiernie rozprowadzić szpatułką.
Krok 6:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C. piecz ciasto przez 25-30 minut. Powinien się zarumienić. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Wyjmij gorące ciasto z blachy do pieczenia wraz z papierem i lekko ostudź.
Krok 7:
Następnie odwróć go papierem do góry i zdejmij. Za pomocą deski do krojenia i ostrego noża odetnij brzegi ciasta, około 1 cm. Otrzymasz 4 identyczne prostokąty.
Krok 8:
Posmaruj każdy prostokąt dżemem lub dżemem. Im bardziej kwaśny jest dżem, tym smaczniejsze będzie ciasto. Mam dżem malinowy.
Krok 9:
Nasmaruj w ten sposób wszystkie kawałki, układając je jeden na drugim.
Krok 10:
Skrawki z krawędzi pokroić w kostkę.
Krok 11:
Posyp nimi wierzch ciasta. Możesz również posypać go cukrem pudrem.
Krok 12:
Ciasto będzie smakować lepiej, jeśli stanie 2 godziny w temperaturze pokojowej. Pokrój go na kawałki i podawaj. Smacznego!
bardzo smaczne ciasto! Wygląda jak bułka biszkoptowa z nadzieniem jagodowym.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g