skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kupaty z kurczaka w piekarniku? Przygotuj wskazane produkty. Możesz użyć dowolnych części polędwicy z kurczaka zmieszanych ze smalcem wieprzowym lub innym tłuszczem. Możesz wybrać suche przyprawy według własnego gustu. Czosnek - dowolny, sproszkowany lub świeży. Możesz także wybrać zielenie według własnego uznania. Biorę soloną skorupę wieprzową.
Krok 2:
Oddziel mięso kurczaka od kości, jeśli to konieczne. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Pokrój smalec wieprzowy w ten sam sposób - kawałki powinny być tego samego rozmiaru.
Krok 3:
Umyj świeżą pietruszkę i koperek, osusz i drobno posiekaj. Dodaj posiekane świeże zioła, ziarnistą musztardę, czosnek (suchy lub posiekany świeży), sól, pieprz, mieloną kolendrę, suche przyprawy do smaku do miski z posiekanym mięsem.
Krok 4:
Wlej śmietanę do mięsa z przyprawami i wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz zostawić mięso mielone na 30 minut, mieszając je od czasu do czasu. Potrzebujemy, aby krem się wchłonął, a masa nie była płynna.
Krok 5:
Osłonki wieprzowe (jelita) są lepiej obrane i solone. Wypłucz je z soli w ciepłej wodzie. Moczyć w wodzie o temperaturze 20-30 stopni przez 20-30 minut, aby były elastyczne. Przepłucz jelita bieżącą wodą na zewnątrz i wewnątrz skorupy dwa razy, nakładając krawędź na skarpetę kranu i przytrzymując rękami. Jeśli masz surowe, nieleczone jelita, opłucz je, posyp solą i tępą stroną noża usuń sól. Odwróć i szczotkuj jeszcze 2 razy. Przemyć.
Krok 6:
Tymczasem płyn w przygotowanym mięsie zostanie całkowicie wchłonięty. Możesz nadziewać kiełbaski.
Krok 7:
Osłonkę wieprzową można nadziewać ręcznie lub za pomocą specjalnej dyszy. Umieść dyszę do robienia kiełbas na maszynce do mięsa, naciągnij na nią krawędź osłonki wieprzowej. Konieczne jest pociągnięcie głębiej, patrz 6-7, aby się nie ześlizgnął. Nie napełniaj skorupy mięsem zbyt szybko i niezbyt mocno, popychając ją rękami na sam koniec jelita. Co 10-12 cm przekręć kiełbasę i zawiąż ją nitką.
Krok 8:
Włóż gotowe kąpiele do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij je z lodówki, połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia i nakłuj igłą w 6-10 miejscach. Umieść kupaty z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20-30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw kupaty w piekarniku na kolejne 20-30 minut bez otwierania.
Krok 9:
Gdy temperatura spada, kiełbasa może się lekko marszczyć. Jeśli leży w piekarniku, stanie się gęsty. Podawaj kupaty z kurczaka na gorąco. W piekarniku okazały się blade, na złoty kolor można je smażyć na patelni. Pokroiłam je zaraz po ugotowaniu. Po położeniu stają się gęstsze.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g