kupaty z kurczaka w piekarniku

najsmaczniejsze, soczyste, oryginalne Gruzińskie kiełbaski! Kupaty z kurczaka są pieczone w piekarniku i okazują się niezwykle smaczne, delikatne. Tradycyjnie dodaje się do nich dużo przypraw, przypraw i ziół. Aby uzyskać złotą skórkę, możesz użyć funkcji grilla. To świetne danie na święta!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 18 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kupaty z kurczaka w piekarniku? Przygotuj wskazane produkty. Możesz użyć dowolnych części polędwicy z kurczaka zmieszanych ze smalcem wieprzowym lub innym tłuszczem. Możesz wybrać suche przyprawy według własnego gustu. Czosnek - dowolny, sproszkowany lub świeży. Możesz także wybrać zielenie według własnego uznania. Biorę soloną skorupę wieprzową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel mięso kurczaka od kości, jeśli to konieczne. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Pokrój smalec wieprzowy w ten sam sposób - kawałki powinny być tego samego rozmiaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj świeżą pietruszkę i koperek, osusz i drobno posiekaj. Dodaj posiekane świeże zioła, ziarnistą musztardę, czosnek (suchy lub posiekany świeży), sól, pieprz, mieloną kolendrę, suche przyprawy do smaku do miski z posiekanym mięsem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę do mięsa z przyprawami i wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz zostawić mięso mielone na 30 minut, mieszając je od czasu do czasu. Potrzebujemy, aby krem się wchłonął, a masa nie była płynna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osłonki wieprzowe (jelita) są lepiej obrane i solone. Wypłucz je z soli w ciepłej wodzie. Moczyć w wodzie o temperaturze 20-30 stopni przez 20-30 minut, aby były elastyczne. Przepłucz jelita bieżącą wodą na zewnątrz i wewnątrz skorupy dwa razy, nakładając krawędź na skarpetę kranu i przytrzymując rękami. Jeśli masz surowe, nieleczone jelita, opłucz je, posyp solą i tępą stroną noża usuń sól. Odwróć i szczotkuj jeszcze 2 razy. Przemyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tymczasem płyn w przygotowanym mięsie zostanie całkowicie wchłonięty. Możesz nadziewać kiełbaski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osłonkę wieprzową można nadziewać ręcznie lub za pomocą specjalnej dyszy. Umieść dyszę do robienia kiełbas na maszynce do mięsa, naciągnij na nią krawędź osłonki wieprzowej. Konieczne jest pociągnięcie głębiej, patrz 6-7, aby się nie ześlizgnął. Nie napełniaj skorupy mięsem zbyt szybko i niezbyt mocno, popychając ją rękami na sam koniec jelita. Co 10-12 cm przekręć kiełbasę i zawiąż ją nitką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż gotowe kąpiele do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij je z lodówki, połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia i nakłuj igłą w 6-10 miejscach. Umieść kupaty z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20-30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw kupaty w piekarniku na kolejne 20-30 minut bez otwierania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy temperatura spada, kiełbasa może się lekko marszczyć. Jeśli leży w piekarniku, stanie się gęsty. Podawaj kupaty z kurczaka na gorąco. W piekarniku okazały się blade, na złoty kolor można je smażyć na patelni. Pokroiłam je zaraz po ugotowaniu. Po położeniu stają się gęstsze.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy