skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Olej jest potrzebny tylko do smażenia cebuli. Sól i pieprz do smaku. Lepiej jest wziąć świeżą wątrobę, która wcześniej nie była zamrażana.
Krok 2:
Opłucz wątrobę pod bieżącą wodą, usuń filmy. Wątrobę można pokroić na duże kawałki. Przełóż do miski lub naczynia do pieczenia, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. W oleju na patelni podsmaż cebulę na złoty kolor na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Krok 4:
Ułóż smażoną cebulę na wierzchu wątroby, równomiernie ją rozprowadzając.
Krok 5:
Przykryj formę z ciasteczkami pokrywką lub folią, włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Lepiej sprawdzić gotowość podczas pieczenia, przekłuwając wątrobę, jeśli sok jest przezroczysty, wątroba jest gotowa. Nie można go gotować dłużej, w przeciwnym razie będzie przesuszony.
Krok 6:
Podawaj gotową wątrobę na gorąco. Każdy ziemniak, ryż, makaron nadaje się do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g