łosoś w piekarniku w folii pieczony

szlachetny łosoś jest ozdobą każdego posiłku. Soczysta i obfita ryba z nutami cytrusowo-miodowymi na podniebieniu będzie gwoździem każdej uczty. Podawaj z schłodzonym białym winem, a twoi goście na pewno Ci podziękują!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 7 % 2 g
229 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec łososia w folii? Umyj filety z łososia na skórze i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Jeśli twoja ryba jest zamrożona, rozmrażaj ją na dolnej półce lodówki przez noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj naczynie do pieczenia kawałkiem folii o odpowiednim rozmiarze z dodatkami do zamknięcia. Pamiętaj o zasadzie: błyszcząca strona wewnątrz, matowa strona Na Zewnątrz. Mam ceramiczną formę z wysokim brzegiem. Umyj cytrynę i limonkę pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie pierścienie. Rozłóż cytrusy równomiernie na folii i posyp solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż rybę skórą do dołu w formie na cytrusach. Sól i pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku marynaty rozpuść masło w dowolny sposób. Zrobiłam to w kuchence mikrofalowej. Dodaj płynny miód.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W marynacie zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Nie przesadzaj z czosnkiem, aby tylko uzupełniał, a nie smakował szlachetnej ryby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej rybę marynatą. Wygodnie jest to zrobić łyżką stołową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzchu na własne ryzyko udekorowałem rybę plasterkami limonki. Dlaczego nie mogę koniecznie polecić tego kroku? Nie zawsze, ale często zdarza się, że cytrusy są gorzkie. A jeśli od dołu, Pod Łososiem nie jest to krytyczne (ze względu na skórę), to jeśli gorycz jest na górze, to na pewno zostanie przeniesiona na cały kawałek. Miałem szczęście i limonka nie była gorzka, ale jeśli nie chcesz ryzykować drogiej ryby, po prostu nie kładź cytrusów na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń folię do góry i ściśnij krawędzie. Jeśli okaże się, że nie jest hermetyczny, to w porządku. Piecz łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. 5 minut przed gotowaniem włącz tryb "grill".

ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy nie mają nic przeciwko pieczeniu w folii aluminiowej.

łosoś i cytrusy są zawsze pyszne. Ale ważne jest, aby nie prześwietlać ryby w piekarniku. W końcu nawet tłuste ryby, takie jak łosoś, można wysuszyć.

podawaj na gorąco z młodym białym winem.

smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy