skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec łososia w folii? Umyj filety z łososia na skórze i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Jeśli twoja ryba jest zamrożona, rozmrażaj ją na dolnej półce lodówki przez noc.
Krok 2:
Przykryj naczynie do pieczenia kawałkiem folii o odpowiednim rozmiarze z dodatkami do zamknięcia. Pamiętaj o zasadzie: błyszcząca strona wewnątrz, matowa strona Na Zewnątrz. Mam ceramiczną formę z wysokim brzegiem. Umyj cytrynę i limonkę pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie pierścienie. Rozłóż cytrusy równomiernie na folii i posyp solą.
Krok 3:
Połóż rybę skórą do dołu w formie na cytrusach. Sól i pieprz do smaku.
Krok 4:
W przypadku marynaty rozpuść masło w dowolny sposób. Zrobiłam to w kuchence mikrofalowej. Dodaj płynny miód.
Krok 5:
W marynacie zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Nie przesadzaj z czosnkiem, aby tylko uzupełniał, a nie smakował szlachetnej ryby.
Krok 6:
Polej rybę marynatą. Wygodnie jest to zrobić łyżką stołową.
Krok 7:
Na wierzchu na własne ryzyko udekorowałem rybę plasterkami limonki. Dlaczego nie mogę koniecznie polecić tego kroku? Nie zawsze, ale często zdarza się, że cytrusy są gorzkie. A jeśli od dołu, Pod Łososiem nie jest to krytyczne (ze względu na skórę), to jeśli gorycz jest na górze, to na pewno zostanie przeniesiona na cały kawałek. Miałem szczęście i limonka nie była gorzka, ale jeśli nie chcesz ryzykować drogiej ryby, po prostu nie kładź cytrusów na wierzchu.
Krok 8:
Zawiń folię do góry i ściśnij krawędzie. Jeśli okaże się, że nie jest hermetyczny, to w porządku. Piecz łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. 5 minut przed gotowaniem włącz tryb "grill".
ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy nie mają nic przeciwko pieczeniu w folii aluminiowej.
łosoś i cytrusy są zawsze pyszne. Ale ważne jest, aby nie prześwietlać ryby w piekarniku. W końcu nawet tłuste ryby, takie jak łosoś, można wysuszyć.
podawaj na gorąco z młodym białym winem.
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g