skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec czerwoną rybę w piekarniku? Przygotuj składniki. Ryby, jeśli masz zamrożone, rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wybierz zestaw przypraw według własnego gustu i preferencji.
Krok 2:
Czerwone ryby (mam świeżo mrożonego pstrąga) dokładnie opłucz, oczyść z folii, jeśli są płetwy - Usuń. Pokrój na porcje wzdłuż grzbietu lub na steki. Sól, pieprz ryby. Możesz użyć dowolnej czerwonej ryby: pstrąga, łososia lub różowego łososia. Warto wziąć pod uwagę, że jeśli używasz różowego łososia, ryba ta nie jest tak tłusta jak łosoś i pstrąg, więc dodatkowo musisz nasmarować rybę olejem roślinnym.
Krok 3:
Pokrój połowę cytryny w cienkie plasterki. Owoce cytrusowe dobrze podkreślają smak ryby, która sama w sobie jest prawie bez smaku. Jednocześnie czerwona ryba dobrze wchłania aromaty przypraw, a jej smak często zależy od tego, z jakimi towarzyszącymi produktami zostanie ugotowana. Ryba i cytryna i / lub sok z cytryny to klasyczne połączenie, które jest obowiązkowe w większości przepisów, w których pojawiają się ryby.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w pierścienie lub półpierścienie. Cebula nada rybom soczystości i przyjemnego aromatu.
Krok 5:
W małym naczyniu do pieczenia umieść podwójny arkusz folii. Jest to konieczne, aby folia nie pękła, a sok z naczynia nie wypływał z koperty. Rozłóż posiekaną cebulę na wierzchu. Połóż liście laurowe i ziarna pieprzu na cebuli.
Krok 6:
Ułóż plasterki cytryny na wierzchu. Warstwa cebuli i cytryny podczas pieczenia chroni rybę przed bezpośrednim kontaktem z gorącą formą, dzięki czemu nie pali się i nie wysycha.
Krok 7:
Ułóż filety rybne na plasterkach cytryny. Posyp rybę sokiem z cytryny.
Krok 8:
Ostrożnie zawiń rybę w folię, delikatnie zbierając nad nią krawędzie, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 200°C na 25 minut.
Krok 9:
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, rozwiń kopertę foliową i podawaj rybę wraz z cebulą i cytryną do stołu. W razie potrzeby możesz posypać danie świeżymi ziołami. Smacznego!
o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g