czerwona ryba w folii pieczona w piekarniku z cytryną

łatwe, zdrowe, apetyczne, na obiad i na drugie! Czerwona ryba pieczona z cytryną w folii zachowuje soczystość i wszystkie przydatne substancje. Cytryny i cebula nadają jej wyjątkowy aromat i smak. Przygotowanie tego przepisu jest szybkie i proste, dzięki zastosowaniu folii zmniejsza się ilość brudnych naczyń.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 25 % 7 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec czerwoną rybę w piekarniku? Przygotuj składniki. Ryby, jeśli masz zamrożone, rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wybierz zestaw przypraw według własnego gustu i preferencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czerwone ryby (mam świeżo mrożonego pstrąga) dokładnie opłucz, oczyść z folii, jeśli są płetwy - Usuń. Pokrój na porcje wzdłuż grzbietu lub na steki. Sól, pieprz ryby. Możesz użyć dowolnej czerwonej ryby: pstrąga, łososia lub różowego łososia. Warto wziąć pod uwagę, że jeśli używasz różowego łososia, ryba ta nie jest tak tłusta jak łosoś i pstrąg, więc dodatkowo musisz nasmarować rybę olejem roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój połowę cytryny w cienkie plasterki. Owoce cytrusowe dobrze podkreślają smak ryby, która sama w sobie jest prawie bez smaku. Jednocześnie czerwona ryba dobrze wchłania aromaty przypraw, a jej smak często zależy od tego, z jakimi towarzyszącymi produktami zostanie ugotowana. Ryba i cytryna i / lub sok z cytryny to klasyczne połączenie, które jest obowiązkowe w większości przepisów, w których pojawiają się ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w pierścienie lub półpierścienie. Cebula nada rybom soczystości i przyjemnego aromatu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małym naczyniu do pieczenia umieść podwójny arkusz folii. Jest to konieczne, aby folia nie pękła, a sok z naczynia nie wypływał z koperty. Rozłóż posiekaną cebulę na wierzchu. Połóż liście laurowe i ziarna pieprzu na cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż plasterki cytryny na wierzchu. Warstwa cebuli i cytryny podczas pieczenia chroni rybę przed bezpośrednim kontaktem z gorącą formą, dzięki czemu nie pali się i nie wysycha.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż filety rybne na plasterkach cytryny. Posyp rybę sokiem z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie zawiń rybę w folię, delikatnie zbierając nad nią krawędzie, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 200°C na 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie, aby się nie poparzyć, rozwiń kopertę foliową i podawaj rybę wraz z cebulą i cytryną do stołu. W razie potrzeby możesz posypać danie świeżymi ziołami. Smacznego!

o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy