ziemniaki z pieczarkami i pomidorami w piekarniku

bardzo jasne, niesamowicie smaczne, sycące i bezmięsne! Ziemniaki z grzybami i pomidorami w piekarniku to proste proste danie, które można zaoferować nawet na świątecznym stole. Świetna opcja na rodzinny obiad lub kolację. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 61 % 11 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z grzybami i pomidorami w piekarniku? Przygotuj wszystko, co znajduje się na liście. Pomidory mogą być używane zwykłe lub wiśniowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, czosnek i cebulę. Spłucz wszystko w czystej wodzie. Osusz jedzenie ręcznikiem kuchennym, aby usunąć pozostałą wilgoć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki na kawałki średniej wielkości. Pokrój pieczarki na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości grzybów. Zetrzyj ser z dużymi zębami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij ziemniaki i grzyby do dużej miski. Pokrój pomidory na pół, a następnie każdą połówkę na cienkie talerze. Posiekaj cebulę arbitralnie nie grubo. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij cebulę i czosnek do ziemniaków z grzybami. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy i wlej śmietanę. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść jedzenie w naczyniu do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż pomidory równą warstwą na wierzchu, jak na zdjęciu. Wyślij formę do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ziemniaki będą gotowe. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec produkty? Zależy to całkowicie od możliwości twojego piekarnika, skup się tylko na nich. Pieczę przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z piekarnika i posyp tartym serem na wierzchu i piecz, aż ser się zrumieni. Około 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i natychmiast podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Niesamowicie smaczne i aromatyczne!

smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy