skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z grzybami i pomidorami w piekarniku? Przygotuj wszystko, co znajduje się na liście. Pomidory mogą być używane zwykłe lub wiśniowe.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, czosnek i cebulę. Spłucz wszystko w czystej wodzie. Osusz jedzenie ręcznikiem kuchennym, aby usunąć pozostałą wilgoć.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki na kawałki średniej wielkości. Pokrój pieczarki na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości grzybów. Zetrzyj ser z dużymi zębami.
Krok 4:
Wyślij ziemniaki i grzyby do dużej miski. Pokrój pomidory na pół, a następnie każdą połówkę na cienkie talerze. Posiekaj cebulę arbitralnie nie grubo. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę.
Krok 5:
Wyślij cebulę i czosnek do ziemniaków z grzybami. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy i wlej śmietanę. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Umieść jedzenie w naczyniu do pieczenia.
Krok 7:
Rozłóż pomidory równą warstwą na wierzchu, jak na zdjęciu. Wyślij formę do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ziemniaki będą gotowe. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec produkty? Zależy to całkowicie od możliwości twojego piekarnika, skup się tylko na nich. Pieczę przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni.
Krok 8:
Wyjmij formę z piekarnika i posyp tartym serem na wierzchu i piecz, aż ser się zrumieni. Około 10-15 minut.
Krok 9:
Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i natychmiast podawaj.
Krok 10:
Niesamowicie smaczne i aromatyczne!
smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g