makrela w sosie sojowym pieczona w piekarniku

aromatyczna, smaczna i satysfakcjonująca gorąca przekąska rybna! Makrela w sosie sojowym pieczona w piekarniku nie zajmuje dużo czasu, więc można ją szybko przygotować nawet na świąteczny stół. W tym przepisie bardzo udana marynata, dzięki której ryba jest aromatyczna i delikatna.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 41 % 13 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makrelę w sosie sojowym w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź świeżą makrelę, najlepiej nie mrożoną. Taka ryba w gotowej formie będzie bardziej soczysta. Jeśli ryba jest zamrożona, wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Do rozmrażania nie używaj gorącej wody - zabierze ona wszystkie soki z ryby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij głowę i ogon każdej ryby. Usuń wnętrzności i dobrze spłucz makrelę pod bieżącą wodą. Następnie osusz go ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Na powierzchni każdej ryby wykonaj płytkie cięcia. Pozwoli to sosowi sojowemu lepiej wniknąć w rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skrop makrelę wewnątrz i na zewnątrz sokiem z cytryny. Posyp przyprawami rybnymi. Zostaw trochę do leżenia. Nie można dodawać soli, ponieważ sam sos sojowy jest słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i spłucz pod bieżącą wodą. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Upieczę rybę w ceramicznej formie. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Połóż prawie całą posiekaną cebulę na dnie formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż przygotowane tusze makreli na wierzchu cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej rybę sosem sojowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch z pozostałą cebulą i kilkoma plasterkami cytryny. Przykryj patelnię folią rybną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmij folię i pozostaw rybę w piekarniku na kolejne 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej rybę sosem utworzonym na dnie formy. Wyjmij gotową rybę z piekarnika,przenieś na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy