skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makrelę w sosie sojowym w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź świeżą makrelę, najlepiej nie mrożoną. Taka ryba w gotowej formie będzie bardziej soczysta. Jeśli ryba jest zamrożona, wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Do rozmrażania nie używaj gorącej wody - zabierze ona wszystkie soki z ryby.
Krok 2:
Odetnij głowę i ogon każdej ryby. Usuń wnętrzności i dobrze spłucz makrelę pod bieżącą wodą. Następnie osusz go ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Na powierzchni każdej ryby wykonaj płytkie cięcia. Pozwoli to sosowi sojowemu lepiej wniknąć w rybę.
Krok 3:
Skrop makrelę wewnątrz i na zewnątrz sokiem z cytryny. Posyp przyprawami rybnymi. Zostaw trochę do leżenia. Nie można dodawać soli, ponieważ sam sos sojowy jest słony.
Krok 4:
Obierz cebulę i spłucz pod bieżącą wodą. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze.
Krok 5:
Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Upieczę rybę w ceramicznej formie. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Połóż prawie całą posiekaną cebulę na dnie formy.
Krok 6:
Ułóż przygotowane tusze makreli na wierzchu cebuli.
Krok 7:
Polej rybę sosem sojowym.
Krok 8:
Na wierzch z pozostałą cebulą i kilkoma plasterkami cytryny. Przykryj patelnię folią rybną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmij folię i pozostaw rybę w piekarniku na kolejne 20 minut.
Krok 9:
Polej rybę sosem utworzonym na dnie formy. Wyjmij gotową rybę z piekarnika,przenieś na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g