skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować jęczmień z kurczakiem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Jeśli masz zamrożonego ptaka, wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Możesz wziąć pierś z kurczaka lub odciąć miąższ z nóg i ud ptaka.
Krok 2:
Przepłucz jęczmień perłowy kilka razy do czystej wody. Wyślij jęczmień do naczynia do pieczenia, zalej wodą, aby płyn pokrył płatki około 1,5 cm, przykryj folią i wyślij do piekarnika na kilka godzin. Okresowo otwieraj piekarnik i sprawdzaj stopień gotowości. Czas i temperatura zależą od możliwości piekarnika. Aby zaoszczędzić czas, kaszę można gotować w rondlu(około 40 minut). Częściej gotuję.
Krok 3:
Przygotuj resztę żywności. Opłucz kurczaka, osusz i pokrój w drobną kostkę. Obierz marchewki i cebulę, opłucz pieczarki pod bieżącą zimną wodą.
Krok 4:
Pokrój każdego grzyba na pół, a następnie w cienkie plasterki. Jednak pieczarki można posiekać w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe, a marchewkę pokrój w kostkę.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij kurczaka, marchewkę, cebulę i pieczarki na patelnię.
Krok 6:
Smaż mięso, warzywa i grzyby, ciągle mieszając, przez około 5-7 minut.
Krok 7:
Do gotowej owsianki wyślij zawartość patelni. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy i przyprawy, takie jak: czosnek w proszku, bazylia, oregano, kurkuma, mieszanka mielonej papryki, papryka itp.
Krok 8:
Okazuje się bardzo smaczny, jeśli na tym etapie dodasz kawałek masła (dosłownie 30-40 gramów). Gotowy jęczmień wychodzi bogaty o kremowym smaku. Pamiętaj jednak, że danie z tego stanie się bardziej kaloryczne. Ten krok można pominąć.
Krok 9:
Wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj naczynie do pieczenia folią i wyślij do piekarnika na 40-50 minut. Ustaw temperaturę od 180 do 220 stopni, skup się na piekarniku.
Krok 10:
Niesamowita owsianka perłowa z warzywami, grzybami i kurczakiem jest gotowa, udekorowana świeżymi ziołami i podawana!
zaoferuj świeże warzywa lub sałatki do gotowego dania.
smacznego!
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g