jęczmień z kurczakiem w piekarniku

nie drogie, smaczne i satysfakcjonujące na lunch lub kolację dla całej rodziny. Jęczmień z kurczakiem w piekarniku w połączeniu ze smażonymi warzywami to bardzo aromatyczne i pożywne danie. Możesz nawet podać go na śniadanie. Owsianka przez długi czas da uczucie sytości, doda energii i przywróci siłę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 47 % 18 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować jęczmień z kurczakiem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Jeśli masz zamrożonego ptaka, wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Możesz wziąć pierś z kurczaka lub odciąć miąższ z nóg i ud ptaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepłucz jęczmień perłowy kilka razy do czystej wody. Wyślij jęczmień do naczynia do pieczenia, zalej wodą, aby płyn pokrył płatki około 1,5 cm, przykryj folią i wyślij do piekarnika na kilka godzin. Okresowo otwieraj piekarnik i sprawdzaj stopień gotowości. Czas i temperatura zależą od możliwości piekarnika. Aby zaoszczędzić czas, kaszę można gotować w rondlu(około 40 minut). Częściej gotuję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj resztę żywności. Opłucz kurczaka, osusz i pokrój w drobną kostkę. Obierz marchewki i cebulę, opłucz pieczarki pod bieżącą zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój każdego grzyba na pół, a następnie w cienkie plasterki. Jednak pieczarki można posiekać w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe, a marchewkę pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij kurczaka, marchewkę, cebulę i pieczarki na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż mięso, warzywa i grzyby, ciągle mieszając, przez około 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do gotowej owsianki wyślij zawartość patelni. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy i przyprawy, takie jak: czosnek w proszku, bazylia, oregano, kurkuma, mieszanka mielonej papryki, papryka itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Okazuje się bardzo smaczny, jeśli na tym etapie dodasz kawałek masła (dosłownie 30-40 gramów). Gotowy jęczmień wychodzi bogaty o kremowym smaku. Pamiętaj jednak, że danie z tego stanie się bardziej kaloryczne. Ten krok można pominąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj naczynie do pieczenia folią i wyślij do piekarnika na 40-50 minut. Ustaw temperaturę od 180 do 220 stopni, skup się na piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Niesamowita owsianka perłowa z warzywami, grzybami i kurczakiem jest gotowa, udekorowana świeżymi ziołami i podawana!



zaoferuj świeże warzywa lub sałatki do gotowego dania. 

smacznego!

ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy