kurczak w czerwonym winie w piekarniku

Z potrawy wieje świąteczny nastrój! Tradycyjnym daniem na wielu wakacjach jest pieczony kurczak z ziemniakami. Można go urozmaicić i uczynić niezwykle smacznym, jeśli wstępnie marynujesz ptaka w aromatycznej marynacie winno-sojowej. Okaże się prawdziwym świątecznym daniem-kurczak w czerwonym winie w piekarniku!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 38 % 10 g
138 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w winie? Najpierw przygotuj marynatę. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz sos sojowy, olej roślinny, płynny miód, czosnek, przyprawę do kurczaka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Napełnij wszystko czerwonym winem i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj podstawowe składniki. Oprócz udek z kurczaka możesz użyć dowolnych części kurczaka: podudzi, filetów, skrzydeł. Umyj ząbki czosnku, osusz i pozostaw w całości,bez obierania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Udka z kurczaka (lub inne części kurczaka) umyć, osuszyć, w razie potrzeby przeciąć na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij kurczaka marynatą winną, uważając, aby większość kurczaka była pokryta płynem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw kurczaka do marynowania przez godzinę w temperaturze pokojowej, a najlepiej przez 8-24 godziny w lodówce. Jeśli marynujesz w lodówce, dokręć miskę z kurczakiem folią spożywczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i pokrój ziemniaki na duże kostki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomarańczę w plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój również czerwoną cebulę w plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W naczyniu do pieczenia ułóż ziemniaki równą warstwą i lekko Posol.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij udka z kurczaka z marynaty i rozłóż na ziemniakach skórą do góry.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Między kawałkami kurczaka ułóż krążki pomarańczy, czerwonej cebuli, gałązki rozmarynu lub tymianku i całe ząbki czosnku. Jeśli nie masz świeżego rozmarynu i tymianku, odpowiednie są suche zioła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj formę folią lub pokrywką i włóż kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, posmaruj powierzchnię kurczaka i cebuli cienką warstwą płynnego miodu. Włóż kurczaka do piekarnika i piecz pod grillem, aż będzie zarumieniony. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal / 100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy