skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w winie? Najpierw przygotuj marynatę. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 2:
W misce połącz sos sojowy, olej roślinny, płynny miód, czosnek, przyprawę do kurczaka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Napełnij wszystko czerwonym winem i wymieszaj.
Krok 3:
Teraz przygotuj podstawowe składniki. Oprócz udek z kurczaka możesz użyć dowolnych części kurczaka: podudzi, filetów, skrzydeł. Umyj ząbki czosnku, osusz i pozostaw w całości,bez obierania.
Krok 4:
Udka z kurczaka (lub inne części kurczaka) umyć, osuszyć, w razie potrzeby przeciąć na pół.
Krok 5:
Napełnij kurczaka marynatą winną, uważając, aby większość kurczaka była pokryta płynem.
Krok 6:
Pozostaw kurczaka do marynowania przez godzinę w temperaturze pokojowej, a najlepiej przez 8-24 godziny w lodówce. Jeśli marynujesz w lodówce, dokręć miskę z kurczakiem folią spożywczą.
Krok 7:
Obierz i pokrój ziemniaki na duże kostki.
Krok 8:
Pokrój pomarańczę w plasterki.
Krok 9:
Pokrój również czerwoną cebulę w plasterki.
Krok 10:
W naczyniu do pieczenia ułóż ziemniaki równą warstwą i lekko Posol.
Krok 11:
Wyjmij udka z kurczaka z marynaty i rozłóż na ziemniakach skórą do góry.
Krok 12:
Między kawałkami kurczaka ułóż krążki pomarańczy, czerwonej cebuli, gałązki rozmarynu lub tymianku i całe ząbki czosnku. Jeśli nie masz świeżego rozmarynu i tymianku, odpowiednie są suche zioła.
Krok 13:
Przykryj formę folią lub pokrywką i włóż kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 14:
10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, posmaruj powierzchnię kurczaka i cebuli cienką warstwą płynnego miodu. Włóż kurczaka do piekarnika i piecz pod grillem, aż będzie zarumieniony. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal / 100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g