Indyk z warzywami w piekarniku

bardzo smaczne, proste, piękne, wakacje każdego dnia! Indyk z warzywami w piekarniku to dobrze zbilansowane danie, które idealnie nadaje się do podania na lunch lub kolację. Jest jasny, satysfakcjonujący, użyteczny, samowystarczalny. Okazuje się, że zarówno przystawka, jak i mięso w jednym naczyniu — oszczędza to czas i wysiłek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 32 % 6 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec indyka z warzywami w piekarniku? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Weź polędwicę z indyka. Papryka polecam wziąć różne kolory - wtedy danie będzie wyglądać piękniej. Wybierz olej roślinny do smaku, mam oliwę. Zestaw przypraw i przypraw można również wybrać według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w średnią kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, obrać z nasion i łodyg i pokroić w kostkę. Cukinię również umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W naczyniu do pieczenia ułóż wszystkie warzywa w mieszance, zmieniając kolory.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz. Wlej 2 łyżki. l olej roślinny i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim czosnek i mięso na dużym ogniu, mieszając przez około 3 minuty. Ma to na celu uszczelnienie wszystkich soków mięsnych w środku. Dzięki temu mięso nie wyschnie podczas pieczenia i nabierze pysznej złotej skórki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec smażenia posolić i pieprzyć mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś smażonego indyka z czosnkiem do formy do pieczonych warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pomidory do formy do warzyw i mięsa. Ponownie przykryj formę folią i wstaw do piekarnika na około 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij formę z naczyniem z piekarnika. Posyp naczynie suszonymi ziołami prowansalskimi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj potrawy do sosu. Możesz wziąć dla niego dowolną zieleń. Mam kolendrę i koperek. Wybierz również objętość zieleni do smaku. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu do wyboru. Możesz zastąpić go naturalnym niesłodzonym jogurtem. Umyj i osusz warzywa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Drobno posiekaj koperek i kolendrę. Połącz posiekane warzywa ze śmietaną i wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj indyka z warzywami skropionymi sosem śmietanowym. Smacznego!

cukinię można zastąpić zwykłą cukinią o jasnozielonej skórce.

oprócz wymienionych warzyw w tym przepisie możesz również użyć dyni, łodyg selera.

oprócz indyka to danie okaże się nie mniej smaczne z kurczakiem lub wieprzowiną, a także z fileta z uda z indyka. Mięso nie może być wstępnie smażone, ale pieczone natychmiast z warzywami. Wystarczy go wyciąć trochę mniej.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy