Rolada z kurczaka z suszonymi śliwkami w piekarniku

Rolada z piersi kurczaka nadziewana słodkimi suszonymi śliwkami. Ten przepis spodoba się miłośnikom łączenia słodyczy z kurczakiem. Taka rolka jest idealna na świąteczny stół-będzie wyglądać bardzo imponująco. A jeśli zastąpisz majonez kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, stań się świetną dietą.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 19 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 22 % 8 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić roladę z kurczaka z suszonymi śliwkami w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Filet z piersi kurczaka, lepiej wziąć świeży. Jeśli mięso jest zamrożone, najpierw całkowicie rozmrozić w lodówce. Suszone śliwki bez pestek. Zamiast majonezu możesz wziąć śmietanę lub jogurt naturalny. Z przyprawy mielony czarny pieprz, ale możesz wziąć inne ulubione suche przyprawy. Zetrzyj ser na grubej tarce, odpowiedni będzie każdy twardy i półtwardy ser.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz suszone śliwki pod bieżącą zimną wodą i zalej gorącą wodą przez 15-30 minut (ile czasu jest w rezerwie).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Filet z kurczaka opłucz zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikiem (papierowym lub zwykłym). Usuń żyły i filmy. Połóż mięso na desce i przykryj folią spożywczą. Pokonaj kurczaka z obu stron młotkiem do gotowania. Nie uderzaj mocno fileta, aby nie był cienki, a nadzienie z niego nie wypadło. Połóż pobity filet na krawędziach i pokonaj filet przez folię, aby połączyć się w jedną warstwę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż ubitą warstwę fileta na folii i Posol, dodaj zmielony czarny pieprz. Równomiernie rozprowadź przyprawy i sól na całym obszarze mięsa z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie posmaruj majonezem cały obszar mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Równomiernie posyp filety 2/3 startym serem, 1/3 na razie odłóż na bok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z gotowanych na parze suszonych śliwek spuść płyn i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni fileta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie, aby nadzienie nie wypadło, zwiń mięso w bułkę. Zwiń za pomocą folii, najpierw z jednej krawędzi, a następnie z drugiej. Owinąć wszystkie krawędzie folii, aby nadzienie i sok nie wyciekły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowaną rolkę w folii włożyć do formy nadającej się do piekarnika. Umieść formę z bułką w nagrzanym piekarniku na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 30 minutach wyjmij formę z rolką, ostrożnie odetnij folię i rozwiń ją. Posyp powierzchnię bułki pozostałym serem. Umieść formę z bułką w piekarniku na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Możesz zostawić trochę dłużej, aby powstała rumiana skorupa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotową bułkę z piekarnika, ostrożnie zdejmij folię i połóż na talerzu lub desce. Pokrój bułkę na porcje. Jeśli podasz bułkę natychmiast po jej ugotowaniu, będzie ona bardziej soczysta i aromatyczna niż po lekkim ostygnięciu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  Artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy