skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić roladę z kurczaka z suszonymi śliwkami w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Filet z piersi kurczaka, lepiej wziąć świeży. Jeśli mięso jest zamrożone, najpierw całkowicie rozmrozić w lodówce. Suszone śliwki bez pestek. Zamiast majonezu możesz wziąć śmietanę lub jogurt naturalny. Z przyprawy mielony czarny pieprz, ale możesz wziąć inne ulubione suche przyprawy. Zetrzyj ser na grubej tarce, odpowiedni będzie każdy twardy i półtwardy ser.
Krok 2:
Spłucz suszone śliwki pod bieżącą zimną wodą i zalej gorącą wodą przez 15-30 minut (ile czasu jest w rezerwie).
Krok 3:
Włącz rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Filet z kurczaka opłucz zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikiem (papierowym lub zwykłym). Usuń żyły i filmy. Połóż mięso na desce i przykryj folią spożywczą. Pokonaj kurczaka z obu stron młotkiem do gotowania. Nie uderzaj mocno fileta, aby nie był cienki, a nadzienie z niego nie wypadło. Połóż pobity filet na krawędziach i pokonaj filet przez folię, aby połączyć się w jedną warstwę
Krok 4:
Połóż ubitą warstwę fileta na folii i Posol, dodaj zmielony czarny pieprz. Równomiernie rozprowadź przyprawy i sól na całym obszarze mięsa z kurczaka.
Krok 5:
Równomiernie posmaruj majonezem cały obszar mięsa.
Krok 6:
Równomiernie posyp filety 2/3 startym serem, 1/3 na razie odłóż na bok.
Krok 7:
Z gotowanych na parze suszonych śliwek spuść płyn i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni fileta.
Krok 8:
Ostrożnie, aby nadzienie nie wypadło, zwiń mięso w bułkę. Zwiń za pomocą folii, najpierw z jednej krawędzi, a następnie z drugiej. Owinąć wszystkie krawędzie folii, aby nadzienie i sok nie wyciekły.
Krok 9:
Przygotowaną rolkę w folii włożyć do formy nadającej się do piekarnika. Umieść formę z bułką w nagrzanym piekarniku na 30 minut.
Krok 10:
Po 30 minutach wyjmij formę z rolką, ostrożnie odetnij folię i rozwiń ją. Posyp powierzchnię bułki pozostałym serem. Umieść formę z bułką w piekarniku na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Możesz zostawić trochę dłużej, aby powstała rumiana skorupa.
Krok 11:
Wyjmij gotową bułkę z piekarnika, ostrożnie zdejmij folię i połóż na talerzu lub desce. Pokrój bułkę na porcje. Jeśli podasz bułkę natychmiast po jej ugotowaniu, będzie ona bardziej soczysta i aromatyczna niż po lekkim ostygnięciu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj Artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g