żeberka wieprzowe w sosie sojowym z miodem w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo soczyste-święto każdego dnia! Żeberka wieprzowe w sosie sojowym z miodem piecze się w piekarniku przez około godzinę. Wcześniej muszą marynować przez dwie godziny. To niezwykle smaczne danie mięsne, które można podawać na świątecznym stole z dowolnymi dodatkami, sałatkami, sosami!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 55 % 27 g
węglowodany 18 % 9 g
323 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec żeberka wieprzowe w sosie sojowym w piekarniku? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Gdy żeberka wieprzowe są sprzedawane osobno, same w sobie mają bardzo mało mięsa. Kupuję polędwicę wieprzową z żebrami i odcinam żeberka tak, aby miały wystarczającą ilość mięsa. Pokrój żeberka na kawałki, aby miały 1-2 żeberka. Miód powinien być płynny. Jeśli jest gęsty-rozpuść go w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, połącz płynny miód, ocet, musztardę, sos sojowy i olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i spłucz. Następnie przełóż czosnek przez prasę i dodaj do miski z marynatą. Dodaj trochę soli i przypraw. Dodając sól, pamiętaj, aby sos sojowy był już słony. Jako przyprawa wystarczy zmielony pieprz. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz żeberka wieprzowe pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci. Posyp żeberka pieprzem i wetrzyj je trochę w mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynuj żeberka wieprzowe w powstałej marynacie. Staraj się, aby marynata była bardziej równomiernie rozłożona na żebrach i przykryła je ze wszystkich stron. Pozostaw żeberka w marynacie na 2-3 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną miskę. Włóż do niego marynowane żeberka wieprzowe i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe żeberka będą miały apetyczny złoty kolor. Podczas pieczenia pojawi się trochę soku. Ale podczas gotowania cała wilgoć wyparuje, a same żebra znacznie się zrumienią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe żeberka wieprzowe na półmisku i podawaj! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy