skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec żeberka wieprzowe w sosie sojowym w piekarniku? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Gdy żeberka wieprzowe są sprzedawane osobno, same w sobie mają bardzo mało mięsa. Kupuję polędwicę wieprzową z żebrami i odcinam żeberka tak, aby miały wystarczającą ilość mięsa. Pokrój żeberka na kawałki, aby miały 1-2 żeberka. Miód powinien być płynny. Jeśli jest gęsty-rozpuść go w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Aby przygotować marynatę, połącz płynny miód, ocet, musztardę, sos sojowy i olej roślinny.
Krok 3:
Obierz czosnek i spłucz. Następnie przełóż czosnek przez prasę i dodaj do miski z marynatą. Dodaj trochę soli i przypraw. Dodając sól, pamiętaj, aby sos sojowy był już słony. Jako przyprawa wystarczy zmielony pieprz. Wymieszać.
Krok 4:
Opłucz żeberka wieprzowe pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci. Posyp żeberka pieprzem i wetrzyj je trochę w mięso.
Krok 5:
Marynuj żeberka wieprzowe w powstałej marynacie. Staraj się, aby marynata była bardziej równomiernie rozłożona na żebrach i przykryła je ze wszystkich stron. Pozostaw żeberka w marynacie na 2-3 godziny.
Krok 6:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną miskę. Włóż do niego marynowane żeberka wieprzowe i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Gotowe żeberka będą miały apetyczny złoty kolor. Podczas pieczenia pojawi się trochę soku. Ale podczas gotowania cała wilgoć wyparuje, a same żebra znacznie się zrumienią.
Krok 8:
Ułóż gotowe żeberka wieprzowe na półmisku i podawaj! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g