żeberka wieprzowe w marynacie w piekarniku

pikantna, aromatyczna przystawka z żeberka wieprzowego dla smakoszy. Żeberka wieprzowe są dość zmiennym produktem-można z nich gotować zupę, robić pilaw, dusić z ziemniakami. Ale zdecydowanie powinieneś spróbować ugotować je oddzielnie od wszystkiego w jakiejś ciekawej marynacie, na przykład sojowo - miodowej. Oczywiście taka marynata jest dla amatora. Ale jeśli jesteś lojalny wobec miodu, pokochasz żeberka pieczone w takiej marynacie. Myślę, że takie żeberka męskiej części rodziny z pewnością przypadną do gustu jako przekąska.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 44 % 23 g
węglowodany 31 % 16 g
310 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aromat miodu podczas pieczenia będzie bardzo jasny, więc kto go nie lubi, lepiej zmniejszyć ilość miodu lub całkowicie go wykluczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój żeberka na kawałki. Cięcie jednego żebra nie jest tego warte, ponieważ z tego powodu mięso będzie bardzo suche. Umieść w naczyniu do pieczenia lub dużej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj miód, sos sojowy i pieprz w osobnej misce. Wymieszać. Nie trzeba dodawać soli, uzyskuje się optymalne zasolenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej przygotowane żeberka marynatą, równomiernie mieszając. Przykryj formę folią. Wstaw do lodówki co najmniej dwie godziny lub dłużej, okresowo obracając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec około godziny w nagrzanym piekarniku do 180 gr. Podawaj na gorąco. Do dekoracji nadają się ziemniaki, ryż, makaron. W razie potrzeby dodaj sos pomidorowy lub keczup.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy