soczyste steki z Kety w piekarniku

Przygotowanie jest proste i szybkie-okazuje się delikatne i pikantne! Soczyste steki z keta w piekarniku ugotujesz w 40 minut. To zaskakująco łatwe, zdrowe danie, które można uzupełnić przystawką, sałatką ze świeżych warzyw, sosami. Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować dowolną czerwoną rybę!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 15 % 4 g
129 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczyste steki z Kety w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. W razie potrzeby rozmrozić rybę, dobrze spłukać, usuwając folię z brzucha i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, włóż miód i ziarnistą musztardę do żaroodpornego naczynia, dodaj sos sojowy, dobrze wymieszaj. Wszystko-marynata jest gotowa!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obie strony steku lekko posyp lub natrzyj suchymi przyprawami rybnymi. Możesz dodać trochę soli,ale bardzo mało, ponieważ sos sojowy jest słony. Zanurz steki w marynacie, odwróć i pozostaw do marynowania na 20-30 minut. W tym czasie Odwróć jeszcze kilka razy, aby uzyskać bardziej równomierne namoczenie marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz piekarnik na 180 stopni, pozwól mu się rozgrzać. Podczas marynowania ryby możesz przygotować przystawkę. Po odpowiednim czasie połóż rybę na małej gałązce rozmarynu i bezpośrednio w tym naczyniu, wraz z marynatą, Wyślij do piekarnika na 20 minut. Ryba jest bardzo łatwa do wysuszenia, więc nie powinieneś zostawiać jej na dłużej, po prostu przykryj naczynie folią przed podaniem. I skup się na swoim piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż plasterek cytryny na upieczonych stekach. Wyciśnij trochę soku z cytryny na rybę. Możesz podać gotową rybę jako niezależne danie lub z przystawką. Jest dobry zarówno na codzienne menu, jak i na świąteczny stół. W ten sposób możesz ugotować dowolną czerwoną rybę!

Keta - przy każdej metodzie gotowania okazuje się pyszny, zwłaszcza w piekarniku. Wybrane ryby są rozmrażane, patroszone, krojone w steki. Następnie posyp solą, przyprawami, posiekaną trawą, posyp olejem, sokiem z cytryny-to klasyk, który można dostosować do każdego innego przepisu.
ryż, ziemniaki są szczególnie dobre z rybami. Nie mniej smaczny będzie duet pieczonego keta i świeżych warzyw: słodkiej papryki, pomidora, ogórków lub dowolnej sałatki warzywnej.

co ważne, keta nie ma ostrego rybnego zapachu, aromat podczas gotowania jest bardzo przyjemny.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Stek z Kety - 127   kcal/100g

Podobne przepisy