skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec soczyste steki z Kety w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. W razie potrzeby rozmrozić rybę, dobrze spłukać, usuwając folię z brzucha i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, włóż miód i ziarnistą musztardę do żaroodpornego naczynia, dodaj sos sojowy, dobrze wymieszaj. Wszystko-marynata jest gotowa!
Krok 3:
Obie strony steku lekko posyp lub natrzyj suchymi przyprawami rybnymi. Możesz dodać trochę soli,ale bardzo mało, ponieważ sos sojowy jest słony. Zanurz steki w marynacie, odwróć i pozostaw do marynowania na 20-30 minut. W tym czasie Odwróć jeszcze kilka razy, aby uzyskać bardziej równomierne namoczenie marynaty.
Krok 4:
Włącz piekarnik na 180 stopni, pozwól mu się rozgrzać. Podczas marynowania ryby możesz przygotować przystawkę. Po odpowiednim czasie połóż rybę na małej gałązce rozmarynu i bezpośrednio w tym naczyniu, wraz z marynatą, Wyślij do piekarnika na 20 minut. Ryba jest bardzo łatwa do wysuszenia, więc nie powinieneś zostawiać jej na dłużej, po prostu przykryj naczynie folią przed podaniem. I skup się na swoim piekarniku.
Krok 5:
Połóż plasterek cytryny na upieczonych stekach. Wyciśnij trochę soku z cytryny na rybę. Możesz podać gotową rybę jako niezależne danie lub z przystawką. Jest dobry zarówno na codzienne menu, jak i na świąteczny stół. W ten sposób możesz ugotować dowolną czerwoną rybę!
Keta - przy każdej metodzie gotowania okazuje się pyszny, zwłaszcza w piekarniku. Wybrane ryby są rozmrażane, patroszone, krojone w steki. Następnie posyp solą, przyprawami, posiekaną trawą, posyp olejem, sokiem z cytryny-to klasyk, który można dostosować do każdego innego przepisu.
ryż, ziemniaki są szczególnie dobre z rybami. Nie mniej smaczny będzie duet pieczonego keta i świeżych warzyw: słodkiej papryki, pomidora, ogórków lub dowolnej sałatki warzywnej.
co ważne, keta nie ma ostrego rybnego zapachu, aromat podczas gotowania jest bardzo przyjemny.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Stek z Kety - 127 kcal/100g