Francuski ziemniak z kurczakiem w piekarniku

Francuski ziemniak ozdobi nawet świąteczny stół! Często gotuję takie danie. Oprócz filetów z kurczaka dobrze nadaje się tutaj mięso z udek z kurczaka bez skóry i kości. W razie potrzeby możesz dodać plastry świeżego pomidora.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 23 % 7 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie ziemniaki w piekarniku? Na początek przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, obierz i pokrój w nie grube koła (około 0,3-0,5 cm).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebule również obrać i pokroić w plasterki. Aby uniknąć podrażnienia błony śluzowej oczu, przed pokrojeniem cebuli umyj nóż i cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce, zgodnie z życzeniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój filet z kurczaka w długie plasterki i lekko ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż krążki cebuli na dnie wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na nim – połowa kręgów ziemniaków. Posmaruj ziemniaki pozostałym olejem roślinnym i posyp solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki fileta z kurczaka na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz według własnych upodobań i posmaruj majonezem. Napełniłam worek do szprycowania majonezem i wycisnęłam" wzór & quot;.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na posmarowanym majonezem kurczaku ułóż pozostałe krążki ziemniaków. W razie potrzeby ziemniaki można również polać majonezem, ale nie zrobiłem tego - moim zdaniem okaże się już wystarczająco tłusty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp ziemniaki tartym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40 minut. Być może będziesz musiał dostosować czas gotowania i temperaturę w piekarniku w górę lub w dół, ponieważ każda technika ma swoje własne cechy. Weź to pod uwagę! Radzę również natychmiast przykryć formę folią, aby wszystko było dobrze upieczone w środku, a ser się nie przypalił. A po 30-40 minutach zdejmij folię i gotuj, aż na serze pojawi się rumiana skorupa.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

w tym przepisie użyłam młodych ziemniaków, które dobrze i szybko się gotują. Ale są odmiany ziemniaków, które muszą gotować dłużej niż zwykle. W takich przypadkach radzę zanurzyć już pokrojone ziemniaki na kilka minut we wrzącej wodzie, doprowadzając je do połowy ugotowane, a następnie ostrożnie wrzucić do durszlaka i zacząć układać warstwy w formie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy