skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie ziemniaki w piekarniku? Na początek przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, obierz i pokrój w nie grube koła (około 0,3-0,5 cm).
Krok 3:
Cebule również obrać i pokroić w plasterki. Aby uniknąć podrażnienia błony śluzowej oczu, przed pokrojeniem cebuli umyj nóż i cebulę.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce, zgodnie z życzeniem.
Krok 5:
Pokrój filet z kurczaka w długie plasterki i lekko ubij.
Krok 6:
Ułóż krążki cebuli na dnie wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.
Krok 7:
Na nim – połowa kręgów ziemniaków. Posmaruj ziemniaki pozostałym olejem roślinnym i posyp solą i pieprzem.
Krok 8:
Ułóż kawałki fileta z kurczaka na wierzchu.
Krok 9:
Sól, pieprz według własnych upodobań i posmaruj majonezem. Napełniłam worek do szprycowania majonezem i wycisnęłam" wzór & quot;.
Krok 10:
Na posmarowanym majonezem kurczaku ułóż pozostałe krążki ziemniaków. W razie potrzeby ziemniaki można również polać majonezem, ale nie zrobiłem tego - moim zdaniem okaże się już wystarczająco tłusty.
Krok 11:
Posyp ziemniaki tartym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40 minut. Być może będziesz musiał dostosować czas gotowania i temperaturę w piekarniku w górę lub w dół, ponieważ każda technika ma swoje własne cechy. Weź to pod uwagę! Radzę również natychmiast przykryć formę folią, aby wszystko było dobrze upieczone w środku, a ser się nie przypalił. A po 30-40 minutach zdejmij folię i gotuj, aż na serze pojawi się rumiana skorupa.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
w tym przepisie użyłam młodych ziemniaków, które dobrze i szybko się gotują. Ale są odmiany ziemniaków, które muszą gotować dłużej niż zwykle. W takich przypadkach radzę zanurzyć już pokrojone ziemniaki na kilka minut we wrzącej wodzie, doprowadzając je do połowy ugotowane, a następnie ostrożnie wrzucić do durszlaka i zacząć układać warstwy w formie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g