Zaparzacz do herbaty z dżemem w pośpiechu

Lekki, apetyczny, jasny, z tego, co zawsze pod ręką! Ciasto herbaciane w pośpiechu z liści herbaty bardzo pomoże, jeśli zostanie Ci trochę dżemu, nawet kandyzowanego. Z minimum składników uzyskuje się bardzo smaczne wypieki i przygotowuje się je w dwóch rachunkach!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 84 % 53 g
267 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto herbaciane z zaparzaczem z dżemem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. W razie potrzeby możesz zastąpić część mąki pszennej pełnoziarnistą. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań, możesz go wziąć mniej, jeśli dżem jest już bardzo słodki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij torebkę czarnej herbaty 200 ml wrzącej wody. Spawanie powinno być wystarczająco mocne. Następnie wyciśnij torebkę i wyrzuć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do miski. Dodaj jajko i ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Na tym etapie lepiej jest użyć miksera, ponieważ puszystość ciasta zależy od odpowiednio ubitych jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie, stale mieszając cienkim strumieniem, wlej gorący napar, aby jajko się nie zsiadło. Możesz mieszać trzepaczką lub mikserem na niskiej prędkości. Podczas korzystania z miksera na powierzchni pojawi się puszysta piana powietrzna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny i wymieszaj. Następnie dodaj dżem i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W porcjach wsyp przesianą mąkę, mieszając ciasto, aż będzie gładkie. Pamiętaj, że mąka może potrzebować mniej lub więcej. Dokładna ilość zależy od wielkości jajka, gęstości dżemu i jakości samej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec wlej sodę do ciasta i dobrze wymieszaj. Sodę można również przesiać natychmiast razem z mąką. W zależności od wybranego dżemu i jego kwasu można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Jeśli dżem ma wyraźną kwaskowatość, na przykład z porzeczek, wiśni, pomarańczy, możesz dodać sodę, a jeśli używasz słodkiego dżemu, takiego jak morela, możesz zastąpić sodę proszkiem do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinno być jednorodne, półguste, płynne ciasto, jak na Charlotte. I kilka słów o dżemie. Upiekłam dwa rodzaje tego ciasta. Jeden z dżemem wiśniowym, drugi z morelą. Oba są sklepowe. Po dodaniu sody ciasto z wiśnią nabrało takiego szarego odcienia (patrz krok 9), natomiast z morelą zachowało piękny żółty kolor (patrz krok 8).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ze względu na wysoką zawartość kwasu dżem wiśniowy porzeczkowy może zmienić kolor ciasta na szary. Jednocześnie w piekarniku na zewnątrz i bliżej krawędzi takie ciasto ponownie zmienia kolor na złoty, ale w środku pozostaje szarawe. Warto zauważyć, że takie przemiany nie wpływają na smak i konsystencję ciasta. Dlatego sam zdecyduj, który dżem lepiej dodać. Podobały mi się oba ciasta, chociaż kolor wiśni jest co najmniej niezwykły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto do naczynia do pieczenia. Odpowiednia jest każda forma odporna na ciepło (18-20 cm). Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem. Ale lepiej posmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia masłem, aby wypieki się nie przypaliły. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 30-40 minut, aż będzie suche. Jeśli wierzch jest zarumieniony,a wnętrze ciasta nie jest gotowe, przykryj formę folią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowe ciasto na ruszcie, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy