skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto herbaciane z zaparzaczem z dżemem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. W razie potrzeby możesz zastąpić część mąki pszennej pełnoziarnistą. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań, możesz go wziąć mniej, jeśli dżem jest już bardzo słodki.
Krok 2:
Napełnij torebkę czarnej herbaty 200 ml wrzącej wody. Spawanie powinno być wystarczająco mocne. Następnie wyciśnij torebkę i wyrzuć.
Krok 3:
Wlej cukier do miski. Dodaj jajko i ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Na tym etapie lepiej jest użyć miksera, ponieważ puszystość ciasta zależy od odpowiednio ubitych jajek.
Krok 4:
Następnie, stale mieszając cienkim strumieniem, wlej gorący napar, aby jajko się nie zsiadło. Możesz mieszać trzepaczką lub mikserem na niskiej prędkości. Podczas korzystania z miksera na powierzchni pojawi się puszysta piana powietrzna.
Krok 5:
Wlej olej roślinny i wymieszaj. Następnie dodaj dżem i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
W porcjach wsyp przesianą mąkę, mieszając ciasto, aż będzie gładkie. Pamiętaj, że mąka może potrzebować mniej lub więcej. Dokładna ilość zależy od wielkości jajka, gęstości dżemu i jakości samej mąki.
Krok 7:
Na koniec wlej sodę do ciasta i dobrze wymieszaj. Sodę można również przesiać natychmiast razem z mąką. W zależności od wybranego dżemu i jego kwasu można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Jeśli dżem ma wyraźną kwaskowatość, na przykład z porzeczek, wiśni, pomarańczy, możesz dodać sodę, a jeśli używasz słodkiego dżemu, takiego jak morela, możesz zastąpić sodę proszkiem do pieczenia.
Krok 8:
Powinno być jednorodne, półguste, płynne ciasto, jak na Charlotte. I kilka słów o dżemie. Upiekłam dwa rodzaje tego ciasta. Jeden z dżemem wiśniowym, drugi z morelą. Oba są sklepowe. Po dodaniu sody ciasto z wiśnią nabrało takiego szarego odcienia (patrz krok 9), natomiast z morelą zachowało piękny żółty kolor (patrz krok 8).
Krok 9:
Ze względu na wysoką zawartość kwasu dżem wiśniowy porzeczkowy może zmienić kolor ciasta na szary. Jednocześnie w piekarniku na zewnątrz i bliżej krawędzi takie ciasto ponownie zmienia kolor na złoty, ale w środku pozostaje szarawe. Warto zauważyć, że takie przemiany nie wpływają na smak i konsystencję ciasta. Dlatego sam zdecyduj, który dżem lepiej dodać. Podobały mi się oba ciasta, chociaż kolor wiśni jest co najmniej niezwykły.
Krok 10:
Wlej ciasto do naczynia do pieczenia. Odpowiednia jest każda forma odporna na ciepło (18-20 cm). Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem. Ale lepiej posmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia masłem, aby wypieki się nie przypaliły. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 30-40 minut, aż będzie suche. Jeśli wierzch jest zarumieniony,a wnętrze ciasta nie jest gotowe, przykryj formę folią.
Krok 11:
Schłodzić gotowe ciasto na ruszcie, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g