kalafior w śmietanie w piekarniku

pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu, do codziennego menu! Kalafior w śmietanie pieczony w piekarniku jest delikatny, soczysty, pod skórką serową. Danie jest niskokaloryczne, ale daje uczucie sytości. Nadaje się na śniadanie, lunch, kolację. Zapiekanka jest samowystarczalna i nie potrzebuje dodatku, ale można ją podawać jako dodatek.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 19 % 4 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kalafior w śmietanie w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Kalafior do takiego dania można wziąć świeży lub mrożony, wystarczy go najpierw rozmrozić i spuścić płyn. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Twardy ser jest odpowiedni dla rosyjskiego lub innego, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, smaczny, dobrze topi się w piekarniku. Weź duże jajko kurze, jeśli jajka są małe, weź dwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiednim pojemniku ubij jajko, dodaj szczyptę soli. I ubij widelcem lub trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj twardy ser na grubej tarce, dodaj do pojemnika z jajkiem, tam śmietanę. Możesz pieprz do smaku. Jeśli lubisz, Dodaj do mieszanki posiekany koperek lub inne warzywa według własnego uznania i smaku. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj kalafior. Umyj go pod bieżącą wodą, usuń duże pnie nożem i rozłóż na duże lub małe kwiatostany,jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej do garnka dobrej jakości przefiltrowaną wodę. Postaw na ogień. Gdy woda się zagotuje, Posol ją trochę (około 0,5 stołu. L) i wyślij kwiatostany kapusty na patelnię. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łyżką cedzakową przenieś kapustę do durszlaka, aby szkło woda i kapusta trochę wyschły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj spód i boki formy do pieczenia kawałkiem masła. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz jej smarować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż różyczki kalafiora.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej kapustę polewą ze śmietany, jajka i sera. Wyślij formę z kapustą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 25 minut, aż lekko się zrumieni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kalafior pieczony w śmietanie można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb. Danie nadaje się na rodzinny obiad, prostą, łatwą kolację i śniadanie. Taka kapusta będzie smaczna w ciepłej i zimnej formie.

w sosie śmietanowym możesz dodać przyprawy i przyprawy odpowiednie do potraw warzywnych według własnego gustu: suchy czosnek, mielone chili, papryka.

twardy ser można zastąpić mozzarellą, która również dobrze topi się w piekarniku, rozciąga się i nie tworzy skórki na powierzchni naczynia.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy