skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kalafior w śmietanie w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Kalafior do takiego dania można wziąć świeży lub mrożony, wystarczy go najpierw rozmrozić i spuścić płyn. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Twardy ser jest odpowiedni dla rosyjskiego lub innego, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, smaczny, dobrze topi się w piekarniku. Weź duże jajko kurze, jeśli jajka są małe, weź dwa.
Krok 2:
W odpowiednim pojemniku ubij jajko, dodaj szczyptę soli. I ubij widelcem lub trzepaczką.
Krok 3:
Zetrzyj twardy ser na grubej tarce, dodaj do pojemnika z jajkiem, tam śmietanę. Możesz pieprz do smaku. Jeśli lubisz, Dodaj do mieszanki posiekany koperek lub inne warzywa według własnego uznania i smaku. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przygotuj kalafior. Umyj go pod bieżącą wodą, usuń duże pnie nożem i rozłóż na duże lub małe kwiatostany,jak chcesz.
Krok 5:
Wlej do garnka dobrej jakości przefiltrowaną wodę. Postaw na ogień. Gdy woda się zagotuje, Posol ją trochę (około 0,5 stołu. L) i wyślij kwiatostany kapusty na patelnię. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut.
Krok 6:
Łyżką cedzakową przenieś kapustę do durszlaka, aby szkło woda i kapusta trochę wyschły.
Krok 7:
Nasmaruj spód i boki formy do pieczenia kawałkiem masła. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz jej smarować.
Krok 8:
Rozłóż różyczki kalafiora.
Krok 9:
Polej kapustę polewą ze śmietany, jajka i sera. Wyślij formę z kapustą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 25 minut, aż lekko się zrumieni.
Krok 10:
Kalafior pieczony w śmietanie można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb. Danie nadaje się na rodzinny obiad, prostą, łatwą kolację i śniadanie. Taka kapusta będzie smaczna w ciepłej i zimnej formie.
w sosie śmietanowym możesz dodać przyprawy i przyprawy odpowiednie do potraw warzywnych według własnego gustu: suchy czosnek, mielone chili, papryka.
twardy ser można zastąpić mozzarellą, która również dobrze topi się w piekarniku, rozciąga się i nie tworzy skórki na powierzchni naczynia.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g