skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec królika w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Pokrój tusze królika na kawałki. Obierz ziemniaki i marchewki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Opłucz kawałki królika pod bieżącą wodą. następnie osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 3:
W przestronnej misce połącz śmietanę i adjika. Dodaj do niego trochę soli i przypraw. Jako przyprawę używam chmielu suneli i mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko, aby pokryć powstałą masę królika. Pozostaw na godzinę, aby mięso zostało marynowane.
Krok 4:
W innej misce pokrój ziemniaki na duże kawałki i dodaj do nich marchewki pokrojone w plasterki. Skrop niewielką ilością oleju roślinnego. Dodaj trochę soli i przypraw do swoich upodobań. Wymieszać.
Krok 5:
Przygotuj rękaw do pieczenia. Zawiąż go z jednej strony. Włóż do niego ziemniaki i marchewkę.
Krok 6:
Następnie dodaj kawałki królika wraz z marynatą. Zawiąż rękaw po drugiej stronie. Na górze wykonaj 2-4 nakłucia nożem, aby nadmiar pary mógł się wydostać. Umieść rękaw do pieczenia z całą zawartością na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Skoncentruj się na piekarniku. Na 15-20 minut przed końcem gotowania pokrój rękaw i pozwól potrawie lekko się zrumienić.
Krok 7:
Pieczony królik z ziemniakami jest gotowy! Rozłóż naczynie na przygotowanych talerzach i podawaj. Smacznego!
aby smak gotowego dania był zrównoważony, a mięso soczyste - polecam użyć piekarnika i rękawa do pieczenia. Tylko w ten sposób wszystkie składniki nasycą się nawzajem smakiem i aromatem.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g