Królik w rękawie do pieczenia w piekarniku w śmietanie

miękki i soczysty, marynowany w śmietanie-pyszny i prosty! Królik w rękawie do pieczenia w piekarniku jest wstępnie marynowany w sosie śmietanowym z adżiką i przyprawami. Mięso jest dobrze nasycone wszystkimi smakami, a po upieczeniu staje się bardzo smaczne i delikatne. Dodanie warzyw do rękawa zapewnia pełny posiłek dla całej rodziny, już z dodatkiem!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 26 % 8 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec królika w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Pokrój tusze królika na kawałki. Obierz ziemniaki i marchewki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kawałki królika pod bieżącą wodą. następnie osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przestronnej misce połącz śmietanę i adjika. Dodaj do niego trochę soli i przypraw. Jako przyprawę używam chmielu suneli i mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko, aby pokryć powstałą masę królika. Pozostaw na godzinę, aby mięso zostało marynowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce pokrój ziemniaki na duże kawałki i dodaj do nich marchewki pokrojone w plasterki. Skrop niewielką ilością oleju roślinnego. Dodaj trochę soli i przypraw do swoich upodobań. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj rękaw do pieczenia. Zawiąż go z jednej strony. Włóż do niego ziemniaki i marchewkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj kawałki królika wraz z marynatą. Zawiąż rękaw po drugiej stronie. Na górze wykonaj 2-4 nakłucia nożem, aby nadmiar pary mógł się wydostać. Umieść rękaw do pieczenia z całą zawartością na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Skoncentruj się na piekarniku. Na 15-20 minut przed końcem gotowania pokrój rękaw i pozwól potrawie lekko się zrumienić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczony królik z ziemniakami jest gotowy! Rozłóż naczynie na przygotowanych talerzach i podawaj. Smacznego!

aby smak gotowego dania był zrównoważony, a mięso soczyste - polecam użyć piekarnika i rękawa do pieczenia. Tylko w ten sposób wszystkie składniki nasycą się nawzajem smakiem i aromatem.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy