skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z kaszą manną i rodzynkami bez kwaśnej śmietany w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Aby zapiekanka była delikatna, ale gęsta, lepiej jest wziąć domowy twaróg o wysokiej zawartości tłuszczu. Jajka mogą być używane w dowolnym rozmiarze. Jeśli są bardzo małe, możesz dodać jeszcze jeden. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Połącz twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli w odpowiednim pojemniku. Mieszaj do uzyskania gładkości za pomocą blendera.
Krok 3:
Teraz dodaj semolinę do masy twarogowej, dobrze wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką i pozostaw na 30-40 minut.
Krok 4:
Zalej rodzynki wrzącą wodą i pozostaw na chwilę do spęcznienia. Odcedź rodzynki, osusz je serwetką lub ręcznikiem papierowym, Dodaj do masy twarogowej i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Roztop masło w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Krok 6:
Jeśli masz ceramiczną lub szklaną formę, posmaruj ją masłem, możesz posypać bułką tartą. Przykryj dzieloną formę dobrej jakości pergaminem. Nie ma potrzeby smarowania formy silikonowej. Rozłóż masę twarogową, spłaszcz i za pomocą pędzla do ciasta równomiernie rozprowadź połowę roztopionego masła na zapiekance. Wyślij do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Krok 7:
Gotowa zapiekanka będzie miała apetyczny, złoty kolor. Wyjmij go z piekarnika i ponownie rozgrzej na wierzchu drugą połową masła. Pozostaw do ostygnięcia w formie. Pokrój schłodzoną zapiekankę z twarogu na kawałki i ułóż na przygotowanych talerzach. Podawaj ze śmietaną, dżemem itp.
opcjonalnie możesz dodać suszone morele, orzechy do takiej zapiekanki.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g