skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki cebula i pomidory w piekarniku przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Oczywiście najlepiej jest wziąć świeże warzywa, nowe zbiory. Takie ziemniaki i pomidory są znacznie smaczniejsze niż te sprzedawane zimą. Chociaż teraz o każdej porze roku można znaleźć droższe, wysokiej jakości warzywa, które nie są gorsze w smaku niż sezonowe.
Krok 2:
Dobrze umyj ziemniaki, najlepiej użyć do tego pędzla i specjalnego środka do mycia warzyw. Obierz ziemniaki-spróbuj odciąć cieńszą skórkę, ponownie najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój ziemniaki na pół koła. Jeśli masz małe bulwy, możesz pokroić w kółka.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. W rzeczywistości nie ma znaczenia, jak go pokroisz. Mogą to być krążki cebuli i kostki.
Krok 4:
Wymieszaj pokrojone ziemniaki z posiekaną cebulą i solą. Również na tym etapie możesz dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy: być może czosnek w proszku, zioła prowansalskie, mielony ziele angielskie lub chmiel-suneli. Wybierz według własnego gustu!
Krok 5:
Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w kółka. Kubki nie powinny być bardzo grube, optymalna grubość wynosi około 5 mm.
Krok 6:
Przygotuj żaroodporne naczynie do pieczenia. W pierwszej warstwie połóż połowę ziemniaków z cebulą.
Krok 7:
Następnie ułóż pomidory.
Krok 8:
Następnie pozostałe ziemniaki z cebulą.
Krok 9:
Polej naczynie olejem roślinnym. Może to być absolutnie wszystko: od kukurydzy po oliwę. Ale ponieważ olej zostanie poddany obróbce cieplnej, lepiej jest wziąć rafinowane rodzaje oleju.
Krok 10:
Przykryj formę szczelnie folią błyszczącą stroną do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut bez zdejmowania folii. Jeśli chcesz, aby wierzch naczynia lekko się zrumienił, 10 minut przed końcem gotowania, usuń folię.
Krok 11:
Podawaj danie od razu, gdy jest gorące! Świetny dodatek do mięsa, drobiu lub ryb jest gotowy! Lub wspaniałe danie na bezmięsny stół! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g