skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z galaretką wiśniową? Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do nadzienia. Jeśli wiśnie są zamrożone, przenieś je do durszlaka, który ustawisz na misce. Nie wylewaj soku powstałego z rozmrażania, będzie potrzebny.
Krok 2:
Przenieś jagody do odpowiedniego pojemnika, dodaj cukier, a także skrobię kukurydzianą. Jeśli używasz skrobi ziemniaczanej, zmniejsz jej ilość o 2 razy.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj. Odłóż na bok, od czasu do czasu mieszając. Kryształy cukru powinny całkowicie się stopić.
Krok 4:
Przygotuj składniki do ciasta.
Krok 5:
Roztop masło w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch różnych pojemników. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Zainstaluj mniejszy na górze, aby zanurzyć go w wodzie o około połowę. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody zacznie się topić. Mieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu oleju wyjmij z pieca.
Krok 6:
Połącz jajka ze śmietaną, cukrem (lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej). Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Im wyższy procent tłuszczu śmietany, tym smaczniejszy będzie. Jaja kurze należy dobrze umyć przed użyciem, ponieważ nawet na pozornie czystej skorupce mogą znajdować się szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 7:
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dzięki Przesiewaniu mąka zostanie nasycona tlenem, a pieczenie okaże się przewiewne, bujne, dobrze wzrośnie podczas pieczenia. Wsyp mąkę do mieszanki jajecznej i ponownie ubij mikserem z małą prędkością.
Krok 8:
Wlej stopione masło do ciasta. Wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być gładka, bez grudek, przypominająca gęstość ciasta na naleśniki.
Krok 9:
Lekko posmaruj żaroodporny Okrągły kształt rafinowanym olejem roślinnym. Wlać ciasto, wygładzić powierzchnię.
Krok 10:
Rozłóż wiśnie równomiernie na cieście. Pozostały sok z wiśni delikatnie wylej na ciasto, starając się równomiernie rozprowadzić na całym cieście. Aby piekarnik miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury (180 ° C), włącz go wcześniej (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
Krok 11:
Piecz ciasto przez około 30-40 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Jak sprawdzić gotowość do pieczenia? Gdy górna warstwa się zarumieni, przebij kawałek drewnianym szpikulcem w kilku miejscach. Jeśli wyszedł suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie przenieś z formy na talerz. Posyp drobnym sitkiem cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g