skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić noworoczne pierniki z lukrem? Przygotuj potrzebne produkty. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. Weź mąkę najwyższej jakości. Przesiej go przez drobne sito, aby nasycić tlenem i uczynić bardziej przewiewnym.
Krok 2:
Na patelni dodaj miód, cukier i wszystkie przyprawy.
Krok 3:
Umieść patelnię na ogniu. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 4:
Wlej gorącą mieszaninę do miski, dodaj sodę. Dobrze wymieszaj. Masa rozjaśni się i nieznacznie zwiększy objętość.
Krok 5:
Włóż masło do masy miodowej. Dobrze wymieszaj. Masło powinno całkowicie stopić się w gorącej mieszance.
Krok 6:
Teraz poczekaj chwilę, aż masa ostygnie. Następnie wbij do niego surowe jajko. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 7:
Zagnieść ciasto, dodając mąkę w porcjach. Najpierw ugniataj łyżką, a następnie rękami. ciasto powinno stać się gęste i nie lepkie. Skoncentruj się na jego konsystencji, a nie na objętości mąki - możesz jej potrzebować mniej lub więcej. Zbierz ciasto w kulkę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 8:
Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około centymetra. Za pomocą foremek lub szablonów Wytnij pierniki. Zbierz resztki ciasta z powrotem w kulkę, rozwałkuj i pokrój z niej figurki.
Krok 9:
Przenieś pierniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec pierniki przez około 10-12 minut w temperaturze 180°C. skup się na piekarniku. Schłodzić gotowe pierniki i zdjąć z papieru.
Krok 10:
Gdy pierniki ostygną, zrób lukier. Przygotuj dla niej produkty. Jeśli chcesz, możesz wziąć barwniki spożywcze, aby lukier był kolorowy. Ale po prostu biały wygląda pięknie.
Krok 11:
W osobnej misce dodaj białko jaja. Przesiej do niego cukier puder przez drobne sito.
Krok 12:
Trzepaczką dobrze wymieszaj masę jajeczną, aż będzie gładka. Dodaj kilka kropli soku z cytryny.
Krok 13:
Mikserem ubij lukier, aż będzie puszysty, biały.
Krok 14:
Odłóż kilka łyżek gęstego lukru, aby narysować kontur. Resztę glazury rozcieńczyć wodą do pożądanej gęstości.
Krok 15:
Dodaj barwniki do rozcieńczonego lukru.
Krok 16:
Rozłóż biały i kolorowy lukier na torebkach lub torebkach do szprycowania.
Krok 17:
Narysuj kontur na pierniku białym, gęstym lukrem. Jeśli okaże się, że nie jest gładka, nie jest straszna, możesz delikatnie wymazać glazurę palcem i ponownie narysować kontur. Napraw wszystkie nierówności wykałaczką. Pozostaw kontur do wyschnięcia na około 15 minut.
Krok 18:
Wypełnij środek powierzchni piernika bardziej płynnym kolorowym lukrem. Popraw krawędzie wykałaczką. Niech glazura całkowicie stwardnieje. Zajmie to około godziny.
Krok 19:
Pokoloruj piernik gęstym białym lukrem, jak chcesz, jak sugeruje Fantazja! Pyszne świąteczne pierniki z lukrem są gotowe!
wydanej ilości ciasta dostałem dwie blachy do pieczenia pierników. Radzę rozwałkować je grubsze, około półtora centymetra. Moje wyglądały jak ciasteczka, ale mam za małe kokilki. Następnym razem wycinam pierniki na dużych szablonach.
możesz pomalować wszystkie pierniki białym lukrem, zrobić z niego solidne wypełnienie lub narysować wzory. Będzie pięknie. Jeśli podczas pieczenia zrobisz dziurę w górnej części piernika, możesz powiesić ją na choince.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g