mrożone warzywa w piekarniku

dodatek dietetyczny dla całej rodziny. Warzywa według tego przepisu nie są w pełni ugotowane, ale lekko chrupiące w środku. Szybki, prosty i smaczny dodatek będzie pasował do wielu dań głównych z mięsa, ryb lub kurczaka. Idealna opcja, gdy nie ma czasu na długie gotowanie przystawki
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 73 % 8 g
węglowodany 18 % 2 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania potrawy potrzebne będą: wszelkie mrożone warzywa, które masz w zamrażarce, olej słonecznikowy, sól i mielona ostra papryka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mrożone warzywa zalać wodą o temperaturze pokojowej, wrzucając je do durszlaka. Pozwoli to pozbyć się kryształów szronu. Całkowicie rozmrażanie warzyw jest całkowicie niepotrzebne. Mam mieszankę brukselki i kalafiora, zielonej fasoli, groszku i marchwi. Ale w rzeczywistości możesz wybrać absolutnie dowolne warzywa: paprykę, kukurydzę, ziemniaki, grzyby, kapustę brokułową i wiele, wiele więcej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naczynie do pieczenia posmaruj łyżką oleju słonecznikowego. Pozwoli to warzywom nie przypalić się do dna. Rozłóż warzywa na formie, aby zapewnić równomierność ich gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp warzywa odrobiną oleju słonecznikowego. Więc nie wyschną po ugotowaniu i staną się bardziej apetyczne i błyszczące. Jeśli bardziej lubisz oliwę z oliwek, możesz zastąpić ją olejem słonecznikowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaje tylko sól i pieprz warzywa na wierzchu do smaku i włożyć formę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na około pół godziny. Czas gotowania może się różnić, koncentrując się na piekarniku, wyglądzie warzyw i pożądanej miękkości. Uwielbiam, gdy warzywa są trochę chrupiące w środku.

być może każdą mrożoną mieszankę warzywną produkowaną Przemysłowo można przygotować zgodnie z tym przepisem. Na szczęście wybór jest teraz ogromny.
jeśli nie chcesz tracić czasu na mycie naczynia do pieczenia, możesz użyć specjalnych jednorazowych patelni. Nadają się do użytku w piekarniku i zaoszczędzą mnóstwo cennego czasu!
opcjonalnie możesz uzupełnić taki dodatek warzywny ulubionymi przyprawami i ziołami. Moim zdaniem gałązka świeżego rozmarynu byłaby tutaj idealna.
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy