skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania potrawy potrzebne będą: wszelkie mrożone warzywa, które masz w zamrażarce, olej słonecznikowy, sól i mielona ostra papryka.
Krok 2:
Mrożone warzywa zalać wodą o temperaturze pokojowej, wrzucając je do durszlaka. Pozwoli to pozbyć się kryształów szronu. Całkowicie rozmrażanie warzyw jest całkowicie niepotrzebne. Mam mieszankę brukselki i kalafiora, zielonej fasoli, groszku i marchwi. Ale w rzeczywistości możesz wybrać absolutnie dowolne warzywa: paprykę, kukurydzę, ziemniaki, grzyby, kapustę brokułową i wiele, wiele więcej.
Krok 3:
Naczynie do pieczenia posmaruj łyżką oleju słonecznikowego. Pozwoli to warzywom nie przypalić się do dna. Rozłóż warzywa na formie, aby zapewnić równomierność ich gotowania.
Krok 4:
Posyp warzywa odrobiną oleju słonecznikowego. Więc nie wyschną po ugotowaniu i staną się bardziej apetyczne i błyszczące. Jeśli bardziej lubisz oliwę z oliwek, możesz zastąpić ją olejem słonecznikowym.
Krok 5:
Pozostaje tylko sól i pieprz warzywa na wierzchu do smaku i włożyć formę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na około pół godziny. Czas gotowania może się różnić, koncentrując się na piekarniku, wyglądzie warzyw i pożądanej miękkości. Uwielbiam, gdy warzywa są trochę chrupiące w środku.
być może każdą mrożoną mieszankę warzywną produkowaną Przemysłowo można przygotować zgodnie z tym przepisem. Na szczęście wybór jest teraz ogromny.
jeśli nie chcesz tracić czasu na mycie naczynia do pieczenia, możesz użyć specjalnych jednorazowych patelni. Nadają się do użytku w piekarniku i zaoszczędzą mnóstwo cennego czasu!
opcjonalnie możesz uzupełnić taki dodatek warzywny ulubionymi przyprawami i ziołami. Moim zdaniem gałązka świeżego rozmarynu byłaby tutaj idealna.
życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Mrożone warzywa - 50 kcal/100g