Szybkie ciasto z galaretką w piekarniku z kapustą

nieskomplikowany, niedrogi, sycący, na obiad lub przekąskę! Ciasto z galaretką w piekarniku z kapustą jest w stanie nawet początkującym gospodyniom domowym. Przepis jest jasny, z dostępnych składników. Pieczenie okazuje się rumiane, apetyczne, łatwo nakarmi dużą rodzinę. Pyszne ciasto na gorąco, ale również na zimno będzie dobre!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 43 % 16 g
198 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie ciasto z galaretką w piekarniku z kapustą? Zacznij od przygotowania nadzienia. Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, ale stara będzie działać, wystarczy ją lekko zgasić, aż będzie miękka na patelni. Jaja kurze dokładnie umyć i ugotować na twardo, zalać zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kapustę, usuń górne liście. Posiekaj lub cienko pokrój nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż posiekaną kapustę na suchej patelni i smaż na małym ogniu. Ciągle mieszaj, aby się nie przypalić. Przenieś smażoną kapustę do odpowiedniego pojemnika i gdy ostygnie, przygotuj pozostałe składniki do nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz schłodzone jaja kurze. Pokrój nożem w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia używam koperku i pietruszki, nadaje się również świeża kolendra, tymianek. Umyj warzywa, osusz je ręcznikami papierowymi i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj kapustę, jaja kurze i posiekane warzywa w pojemniku. Sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić ciasto na galaretkę z kapustą? Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Wyjmij wcześniej kefir, śmietanę i jaja kurze z lodówki, aby miały czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu przyszłe wypieki będą bujne i przewiewne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Wymieszaj w odpowiednim pojemniku z kefirem i kwaśną śmietaną. Dodaj sól, cukier (lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej). Mieszaj widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnym pojemniku ubij jajka kurze mikserem, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie wlej ubite jajka do mieszanki kefir-masło. Mieszaj mikserem, aż będzie gładka. Wymieszaj proszek do pieczenia z częścią mąki i dodaj do ciasta. Wymieszać. Dodaj resztę mąki na części i kontynuuj mieszanie. Ponieważ mąka różni się właściwościami, może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Upiekłam w okrągłej formie ze szkła żaroodpornego (średnica 22 cm), ale można wziąć ceramiczną lub silikonową. Posmaruj spód i boki formy kawałkiem masła. Dno można posypać bułką tartą, aby ciasto się nie przykleiło. wlej połowę ciasta, wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Na wierzch ułóż nadzienie z jarmużu. Rozprowadź go na całej powierzchni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wylej resztę ciasta, aby dobrze przykryć całe nadzienie. Wygładź powierzchnię szpatułką. Na wierzch posyp czarno - białym sezamem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. przebij go w kilku miejscach do pieczenia, jeśli wyjdzie suchy bez przyklejonego ciasta, to gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć. Teraz możesz wyjąć produkt. Podawać z sałatką, ziołami, warzywami. Ciasto z galaretką z kapustą jest równie smaczne na ciepło i na zimno.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy