skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec steki z różowego łososia w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Różowy łosoś można natychmiast kupić w postaci steków lub wziąć cały i pokroić na kawałki. Opłucz steki z różowego łososia pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 2:
W małej misce połącz sok z cytryny z solą i przyprawami. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny i sos sojowy do miski. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Zanurz każdy stek z różowego łososia w powstałym sosie, aby przykrył go ze wszystkich stron.
Krok 5:
Przygotuj dowolny żaroodporny kształt do pieczenia. Może to być metal, szkło lub ceramika. Używam ceramiki. Przykryj spód formy arkuszem folii i połóż na nim przygotowane do pieczenia steki z różowego łososia.
Krok 6:
Przykryj górę kolejnym arkuszem folii i podwiń krawędzie. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i wielkości samych steków.
Krok 7:
Minut na 10 koniec pieczenia, zdejmij górny arkusz folii i pozostaw rybę w piekarniku, aby lekko się zrumieniła.
Krok 8:
Soczyste, pyszne i bardzo apetyczne steki z różowego łososia są gotowe! Przenieś je na talerz i podawaj. Uzupełnij pieczoną rybę świeżymi warzywami. Smacznego!
do pieczenia różowego łososia bardzo dobrą opcją jest użycie folii. Ryba pieczona pod przykryciem zachowuje wszystkie soki w środku. Takie danie można włączyć do świątecznego menu.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Stek z różowego łososia - 116 kcal/100g