soczyste steki z różowego łososia w piekarniku w folii

nieporównywalnie pyszne, w pośpiechu, na wakacje i na obiad! Steki z różowego łososia w piekarniku są pieczone w folii i dlatego są niezwykle soczyste. Minimum składników i szybkość przygotowania sprawiają, że danie idealnie nadaje się do podania na rodzinny obiad lub na świąteczny stół. Podawaj z dodatkami, sałatką i bez!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 22 % 8 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec steki z różowego łososia w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Różowy łosoś można natychmiast kupić w postaci steków lub wziąć cały i pokroić na kawałki. Opłucz steki z różowego łososia pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce połącz sok z cytryny z solą i przyprawami. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny i sos sojowy do miski. Wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz każdy stek z różowego łososia w powstałym sosie, aby przykrył go ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj dowolny żaroodporny kształt do pieczenia. Może to być metal, szkło lub ceramika. Używam ceramiki. Przykryj spód formy arkuszem folii i połóż na nim przygotowane do pieczenia steki z różowego łososia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj górę kolejnym arkuszem folii i podwiń krawędzie. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i wielkości samych steków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Minut na 10 koniec pieczenia, zdejmij górny arkusz folii i pozostaw rybę w piekarniku, aby lekko się zrumieniła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Soczyste, pyszne i bardzo apetyczne steki z różowego łososia są gotowe! Przenieś je na talerz i podawaj. Uzupełnij pieczoną rybę świeżymi warzywami. Smacznego!

do pieczenia różowego łososia bardzo dobrą opcją jest użycie folii. Ryba pieczona pod przykryciem zachowuje wszystkie soki w środku. Takie danie można włączyć do świątecznego menu.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Stek z różowego łososia - 116   kcal/100g

Podobne przepisy