skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z twarogiem? Przygotuj składniki ciasta. Wszystkie z wyjątkiem mleka powinny mieć tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Mąka jest najwyższej jakości. Olej roślinny jest również dowolny, mam olej słonecznikowy. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe.
Krok 2:
W osobnej misce połącz suche drożdże, cukier, ciepłe mleko. Pozostaw na około 10 minut.
Krok 3:
W tym czasie ciasto powinno mieć przewiewną czapkę drożdżową. Mówi o aktywności drożdży. Jeśli nie masz takiej czapki, wymień drożdże.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito do głębokiej miski. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. W rezultacie powinien być miękki i elastyczny.
Krok 5:
Wlej ciasto do głębokiej miski. Dodaj surowe jajko, miękkie masło, olej roślinny i sól do ciasta. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Zacznij dodawać przesianą mąkę do ciasta małymi porcjami. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Gdy trudno jest wymieszać łyżką, ugniataj rękami lekko nasmarowanymi olejem roślinnym.
Krok 7:
Przykryj ciasto w misce ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 8:
Po godzinie zmiażdż ciasto rękami i pozostaw pod ręcznikiem na kolejną 1 godzinę.
Krok 9:
Przygotuj produkty do nadzienia. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że nie jest zbyt kruchy. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Na przykład sukraloza.
Krok 10:
W osobnej misce połącz twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 11:
Podziel ciasto na 6-8 równych kawałków.
Krok 12:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w prostokąt. Rozwałkuj niezbyt cienko, aby ciasto nie pękło podczas pieczenia, a nadzienie nie wyciekło. Rozłóż nadzienie twarogowe wzdłuż długiej krawędzi ciasta i zwiń ciasto.
Krok 13:
Zakręć powstałe bułki ślimakiem. Podobnie uformuj resztę bułek.
Krok 14:
Ułóż bułki z twarogiem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i pozostaw na około 25-30 minut do wyrośnięcia.
Krok 15:
Przygotuj produkty do smarowania bułek. Zamiast płatków migdałów możesz użyć dowolnych innych mielonych orzechów, według własnego gustu. Lub całkowicie je usuń.
Krok 16:
Ubij surowe jajko w misce z mlekiem, aż będzie gładkie. Ubij trzepaczką lub widelcem.
Krok 17:
Posmaruj powierzchnię bułek jajkiem ubitym z mlekiem i posyp płatkami migdałów. Do smarowania użyj pędzla.
Krok 18:
Piecz bułki z ciasta drożdżowego przez około 25 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 19:
Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g