bułeczki z twarogiem z ciasta drożdżowego

najsmaczniejsze, przewiewne, delikatne, z soczystym nadzieniem! Bułki z twarogiem to przyjemność gotować! Ciasto drożdżowe jest dla nich posłuszne, miękkie, elastyczne, doskonale się formuje, łatwo je rozwałkować. Pieczenie okazuje się bardzo smaczne! Do nadzienia można dodać suszone owoce, jagody, owoce.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 56 % 31 g
297 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z twarogiem? Przygotuj składniki ciasta. Wszystkie z wyjątkiem mleka powinny mieć tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Mąka jest najwyższej jakości. Olej roślinny jest również dowolny, mam olej słonecznikowy. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz suche drożdże, cukier, ciepłe mleko. Pozostaw na około 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie ciasto powinno mieć przewiewną czapkę drożdżową. Mówi o aktywności drożdży. Jeśli nie masz takiej czapki, wymień drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito do głębokiej miski. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. W rezultacie powinien być miękki i elastyczny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto do głębokiej miski. Dodaj surowe jajko, miękkie masło, olej roślinny i sól do ciasta. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznij dodawać przesianą mąkę do ciasta małymi porcjami. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Gdy trudno jest wymieszać łyżką, ugniataj rękami lekko nasmarowanymi olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ciasto w misce ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie zmiażdż ciasto rękami i pozostaw pod ręcznikiem na kolejną 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że nie jest zbyt kruchy. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Na przykład sukraloza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W osobnej misce połącz twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na 6-8 równych kawałków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w prostokąt. Rozwałkuj niezbyt cienko, aby ciasto nie pękło podczas pieczenia, a nadzienie nie wyciekło. Rozłóż nadzienie twarogowe wzdłuż długiej krawędzi ciasta i zwiń ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zakręć powstałe bułki ślimakiem. Podobnie uformuj resztę bułek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż bułki z twarogiem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i pozostaw na około 25-30 minut do wyrośnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj produkty do smarowania bułek. Zamiast płatków migdałów możesz użyć dowolnych innych mielonych orzechów, według własnego gustu. Lub całkowicie je usuń.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij surowe jajko w misce z mlekiem, aż będzie gładkie. Ubij trzepaczką lub widelcem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj powierzchnię bułek jajkiem ubitym z mlekiem i posyp płatkami migdałów. Do smarowania użyj pędzla.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz bułki z ciasta drożdżowego przez około 25 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy