kurczak z ziemniakami w kefirze w piekarniku

kurczak marynowany w kefirze-szybki i pyszny! Zgodnie z tym przepisem otrzymasz pysznego kurczaka pieczonego w piekarniku z ziemniakami w marynacie kefirowej. Przygotowanie jest zaskakująco proste, a czas zajmuje bardzo mało.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 36 % 9 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować kurczaka w kefirze do piekarnika? Najpierw przygotuj składniki. Z kurczaka możesz wziąć dowolne wybrane części, nawet całą tuszę. Kefir może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Dokładnie umyj warzywa pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Zamiast włoskich przypraw możesz wziąć dowolne suche mieszanki na kurczaka i mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wlej kefir do miski i dodaj do niego posiekany czosnek i suche przyprawy. Kurczaka zalać marynatą kefirową i pozostawić do marynowania na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, pokrój w duże plasterki. Przenieś do osobnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej oliwę z oliwek do ziemniaków, wyciśnij ząbek czosnku przez prasę, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w plastry o grubości 1 centymetra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść ziemniaki na dnie naczynia do pieczenia. Nie smarowałem formy-będziemy mieli sos, więc nic się nie przypali.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż pierścienie pomidora na ziemniakach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu. Napełnij wszystko resztkami marynaty kefirowej. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Piecz kurczaka w kefirze do miękkości. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. Zajęło mi to 50 minut. Smacznego!

uwielbiam takie przepisy z kategorii 2 w 1, gdy drugie i przystawka są gotowe w tym samym czasie i nie trzeba zadzierać z każdym z nich osobno. Podczas gdy kurczak jest marynowany, przystawka jest szybko przygotowywana, a następnie pozostaje tylko włożyć do piekarnika i zapomnieć o 50 minutach. A na wyjściu otrzymujemy pyszne danie, na które spędziliśmy minimum czasu i wysiłku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

w razie potrzeby możesz przykryć naczynie do pieczenia arkuszem folii, aby kurczak nie przypalił się na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy