skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować kurczaka w kefirze do piekarnika? Najpierw przygotuj składniki. Z kurczaka możesz wziąć dowolne wybrane części, nawet całą tuszę. Kefir może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Dokładnie umyj warzywa pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Zamiast włoskich przypraw możesz wziąć dowolne suche mieszanki na kurczaka i mięso.
Krok 2:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wlej kefir do miski i dodaj do niego posiekany czosnek i suche przyprawy. Kurczaka zalać marynatą kefirową i pozostawić do marynowania na 30 minut.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, pokrój w duże plasterki. Przenieś do osobnej miski.
Krok 4:
Wlej oliwę z oliwek do ziemniaków, wyciśnij ząbek czosnku przez prasę, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Pokrój pomidory w plastry o grubości 1 centymetra.
Krok 6:
Umieść ziemniaki na dnie naczynia do pieczenia. Nie smarowałem formy-będziemy mieli sos, więc nic się nie przypali.
Krok 7:
Ułóż pierścienie pomidora na ziemniakach.
Krok 8:
Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu. Napełnij wszystko resztkami marynaty kefirowej. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Piecz kurczaka w kefirze do miękkości. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. Zajęło mi to 50 minut. Smacznego!
uwielbiam takie przepisy z kategorii 2 w 1, gdy drugie i przystawka są gotowe w tym samym czasie i nie trzeba zadzierać z każdym z nich osobno. Podczas gdy kurczak jest marynowany, przystawka jest szybko przygotowywana, a następnie pozostaje tylko włożyć do piekarnika i zapomnieć o 50 minutach. A na wyjściu otrzymujemy pyszne danie, na które spędziliśmy minimum czasu i wysiłku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
w razie potrzeby możesz przykryć naczynie do pieczenia arkuszem folii, aby kurczak nie przypalił się na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g